Пилатес - ключът към здравето на тялото и духа

За да е ефективно отслабването, храната играе по-важна роля от упражненията

25.08.2022 | 23:08 Редактор: Петя Кръстева
Пилатес - ключът към здравето на тялото и духа

В борбата за красива фигура жените са склонни да опитат всичко. Изтощителни диети, часове, прекарани във фитнеса и какво ли още не. Понякога, за съжаление, дори най-големите усилия се оказват напразни. След една изтощителна тренировка, често пъти наградата е вкусен сладолед например. Една такава "награда" обаче може да се превърне в камъчето, което да "обърне колата" на калорийния прием за деня. И така – тренираме повече, но и хапваме повече.

Доказано е, че за да е ефективно отслабването, храната играе дори по-важна роля от упражненията. Има ли начин да тренираме, без обаче да се изтощаваме? Да! Всички сме чували за тази система от упражнения – методът пилатес. Тя е измислена в началото на XX век, като нейният създател е Джоузеф Пилатес – треньор от Германия.

Какво е пилатес?

Това е вид тренировка, но не само за тялото, а и за духа. Движенията са плавни, без голяма амплитуда. За правилното им изпълнение е необходима голяма и силна средна част на тялото (коремът), която е основата на здравата и пропорционална фигура. Основателят на тази система твърди, че тя е предназначена за хора, които искат да постигнат чрез движението подобрение на здравето на тялото и духа.

За какво помага методът?

Тази система е подходяща за дами, които искат да постигнат хармонично и стегнато тяло, без видимо изразени мускули. Поради спецификата на движенията, мускулатурата укрепва и се заздравява, без обаче това да е за сметка на увеличения обем на тялото. Практикуващите пилатес твърдят, че тялото ви ще се "издължи", придобивайки по-атлетичен вид. Ако сте почитатели на по-плавните движения и искате да допълните вашата йога рутина с нещо малко по-динамично и натоварващо – то пилатес е точно за вас.

За кого е подходяща тази система?

На практика за всички! Без значение от вашия пол, възраст или ниво на физическа култура. Пилатес е подходящ за хора, които са претърпели физическа травма и не могат да изпълняват тежки тренировки. Упражненията по този метод могат да се изпълняват и при проблеми с кръста и гърба, тъй като много от тях се правят на пода, където ръцете могат да се използват като опора.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК