Как да се справим с упорития пърхот?

Топ 5 на шампоаните, които ще ви избавят от неприятния проблем

24.08.2022 | 11:15 Редактор: Петя Кръстева
Как да се справим с упорития пърхот?

Третираме косата с различни уреди и продукти, носим шапки, връзваме я на стегнати опашки и не разбираме в кой момент и по каква причина се появяват неприятните бели люспи. Пърхотът е явление, което може да бъде повлияно от правилните лечебни продукти или да се засили при грешно подбрани такива. По тази причина е добре да се запознаем с видовете пърхот и какви са характеристиките им.

Мазен и сух пърхот

Преди да спрете избора си на определен медицински шампоан против пърхот е добре да знаете от какъв точно се нуждаете. Дискомфортът и сърбежът са почти сигурен сигнал, че имате мазен тип. Обикновено те са допълнени от жълтеникав секрет по скалпа, който е предизвикан от гъбичка, наречена Маласезия. Сухият пърхот е съпроводен от отделящи се бели люспи, причинени от прекалено бързо обновяване на клетките и пресушаване на кожата на главата.

Топ 5 най-добри шампоани

Ducray Squanorm Kertiol Shampoo е лечебен шампоан против пърхот, който разполага с формула, базирана на иновативни съставки. Минералният компонент кертиол успокоява дразненето при възпаления скалп. Салициловата киселина помага за почистване на белите люспи, а екстрактът от сабалова палма регулира мастните жлези и намалява отделянето на секрет. Формулата му е специално насочена към неутрализиране на причините за поява на мазен пърхот. 

L'Oreal Professionnel Instant Clear Shampoo е шампоан против пърхот и сърбеж от специализираната серия на френския козметичен бранд. Цинковият пиритион и лимонената киселина са двете основни съставки, които елиминират белите люспи и дискомфорта, съпроводен от парене. Той има надграждащо действие. С всяко измиване пърхотът видимо намалява, докато не изчезне напълно. Можете да откриете този впечатляващ продукт в богатия каталог на MAKEUP.

В тази селекция от шампоани против пърхот влиза и Alfaparf Semi Di Lino Scalp Rebalance Purifying Low Shampoo. Неговата балансирана формула с ленено семе е свободна от сулфати и други вредни компоненти, което го прави подходящ в борбата и с двата типа пърхот. Осигурява деликатно измиване, като почиства скалпа от секрета. Едновременно с това облекчава възпалението, възстановява естествените нива на влага и предотвратява повторно възникване на същия проблем.

За да окажете цялостен детокс на косата от корените до връхчетата се доверете на Davines Detoxifying Shampoo. Този италиански продукт има ревитализиращо действие подобно на скраб, тъй като ексфолира кожата и подобрява кръвообращението в тази зона. Микро частиците почистват мъртвите клетки и пърхота и неутрализират свободните радикали. Шампоанът стимулира метаболитните процеси, благодарение на което полезните вещества се усвояват по-добре от косъма.

Шампоанът за коса против пърхот и себорея Catalysis Blue Cap Shampoo е последен, но не и по активност. Урея, цинков пиритион и ментол се борят с възпалителните процеси. Действат антибактериално и противогъбично, неутрализирайки факторите за появата на пърхот. Хидратират, успокояват, подобряват микроциркулацията и стимулират фоликулите, за да осигурят здрав скалп и растеж. 

Допитайте се до професионалист за определяне на типа пърхот и изберете най-подходящия продукт, с който да се сбогувате с него веднъж завинаги.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК