Не допускайте тези грешки при миенето на косата си

Прекалено честото миене може да доведе до изсушаване на скалпа

11.08.2022 | 12:32 Редактор: Петя Кръстева
Не допускайте тези грешки при миенето на косата си

Измиването на косата изглежда като задача, при изпълнението на която няма какво да объркаме – мръсна е, нанасяме шампоан, след това балсам и измиваме! Има ли обаче вероятност вместо да помагаме на косата си, всъщност да ѝ вредим? Тя е най-уязвима именно, докато е мокра. Ето защо към миенето ѝ трябва да подходим много внимателно, за да запазим красотата и здравето ѝ. Как точно да направим това?

Не мийте косата прекалено често

Повечето хора нямат нужда от ежедневно измиване на косата. Прекалено честото миене може да доведе до изсушаване на скалпа. В резултат той започва да произвежда още повече себум. Ако имате слаба и тънка или мазна коса, най-честото миене би следвало да е през ден. Ако косата ви е нормална или гъста – можете да си позволите миене 2 пъти в седмицата.

Разресвайте косата преди миене

На пазара съществуват много четки и гребени за коса, чиито производители ни убеждават, че могат да се използват както на суха, така и на мокра коса. Не правете обаче грешката да разресвате косата, докато е мокра, защото тогава тя е най-уязвима и склонна към накъсване. Вместо това, срешете хубаво косата преди миене – така ще избегнете скубането и ще можете да разнесете шампоана по-равномерно.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК