Кои са грешките, които допускаме при пърженето на яйца?

Една от най-честите грешки при пържене на яйца е използването на погрешния тиган

04.08.2022 | 17:11 Редактор:
Кои са грешките, които допускаме при пърженето на яйца?
Кои са грешките, които допускаме при пърженето на яйца?

Съществува ли такова нещо като неправилно пържене на яйца? Да, съществува. За да направите най-вкусните и топящи се в устата яйца, не трябва да допускате някои често срещани грешки. 

Използвате грешен тиган

Една от най-честите грешки при пържене на яйца е използването на погрешния тиган за тази цел. Не всеки тиган е подходящ за пържене на яйца. Той трябва да е с незалепваща повърхност, с дебело дъно и да не е изкривен.

Не използвате олио

Друга често срещана грешка е избягването на олиото или на използването на каквато и да е мазнина. Ако се опитвате да готвите здравословно, не избягвайте изцяло мазнината. Просто контролирайте количеството и вида ѝ, които използвате. Ако не пържите яйцата в мазнина, те ще станат сухи, няма да са пухкави и вероятността да загорят отдолу е много по-голяма. Освен това няма да се сготвят така добре и равномерно, както трябва.

Слагате яйцата в студен тиган

Много е важно да изчакате температурата на тигана да се повиши достатъчно преди да сложите яйцата в него. Ако ги пуснете в студен тиган, вкусът им ще се влоши, а и ще поемат цялата мазнина в тигана, като това ще направи консумацията им крайно неприятна. Вместо това винаги изчаквайте тиганът и мазнината да се загреят достатъчно, след което добавяте яйцата в него.

Пържите на много високи температури

Прекалено високата температура крие риск от прегаряне на яйцата от долната страна. Това ще им попречи да се сготвят отвътре и отгоре. Най-добре е пърженето на яйцата да става на среден огън, за да имат време да се сготвят от всички страни.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК