Какви опасности крие ужилването от медуза?

Леките симптоми включват парене, сини следи по кожата и сърбеж или подуване

30.07.2022 | 06:30 Редактор: Петя Кръстева
Какви опасности крие ужилването от медуза?

Ужилванията от медузите се причиняват от клетки, наречени нематоцисти, които се намират върху дългите пипала, които вървят след медузата с форма на камбана, а при някои видове клетките са върху самата камбана. Тези клетки инжектират отрова, базирана на протеин.

Тежките алергични реакции са най-опасното последствие при повечето ужилвания от медузи. Въпреки това, някои видове имат достатъчно силна отрова, за да причинят животозастрашаващи състояния дори ако човек не е алергичен.

Медузите жилят , за да заловят своята плячка. Пипалата им са въоръжени с хиляди нематоцисти, които могат да пробият кожата и да инжектират отрова. В зависимост от вида и дозата на отровата, ужилването е възможно да причини реакции, вариращи от леки до сериозни. Обикновено неприятната ситуация завършват единствено с леки и лесно лечими в домашни условия симптоми.  Такива могат да бъдат пронизваща, бодяща или пареща болка; червени или лилави "следи" по пътя на контакт с пипалото; локален сърбеж и подуване; пулсираща болка, излъчваща се нагоре по ръката или крака; обрив (понякога)

Все още има много неясноти за причините за тежка реакция към ужилване от медуза, отчасти защото има над 2000 вида медузи по света.

Докато повечето ужилвания от медузи са сравнително леки, някои могат да бъдат тежки и дори животозастрашаващи. Този риск варира не само в зависимост от вида на медузите и дозата на отровата, но и от специфичната реакция на отделния човек към отровата.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК