Плодов сладолед разхлажда мечките в Белица през горещите дни

За обитателите на парка се осигуряват различни всекидневни занимания според сезона

24.07.2022 | 19:41 Редактор: Петя Кръстева
Плодов сладолед разхлажда мечките в Белица през горещите дни

Сладоледи разхлаждат обитателите на Парка за мечки в Белица в горещите дни. Изкушенията се приготвят от плодове и мед, лакомството се замразява, след което се „сервира“ на обитателите. 

"Начинът, по който се предоставят изкушенията, е различен при животните, коментира управителят на парка Димитър Иванов. По думите му целта на замразените плодове всъщност е да стимулират мечките да правят нещо целенасочено, в случая - да търсят храната си. 

"Паркът, който се обитава от общо 19 мечки, е голям, но животните имат нужда от разнообразие в ежедневието си, също както хората", посочи Иванов. В зависимост от сезона, за обитателите на парка се осигуряват различни всекидневни занимания, които да стимулират физическа и мисловна дейност. 

"Ледените десерти за мечките са един от начините за меча активност. През горещите дни това се прави в ранните часове на деня или в по-късните, когато е по-хладно, защото по обяд, когато слънцето е най-силно, мечките предпочитат да почиват", поясни  ръководителят на гледачите в парка Калина Вълчинкова. 

Плодовите сладоледи се закачат на различни места в огражденията на мечките като височината, от която мечката трябва да „хване“ сладоледа си, зависи от възможностите на самото животно, предаде БТА.

Аромат на парфюм също е част от обогатяването на ежедневието им.

"Понякога, за да стимулираме да проявяват естественото поведение на маркиране, за да се търкат в дърветата, ние пръскаме някое  с добре ухаещ парфюм", посочи Вълчинкова. В резултат обитателите на парка започват да търкат главата си, за да оставят своя "аромат", с което много се забавляват, разказа още тя. 

Отделно гледачите поставят храна за обитателите на парка под камъни, високо по дърветата или скрити в дънери. Така мечките се стимулират да правят това, което биха правили в дивата природа, посочиха от парка. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Браво!
преди 1 година
Ето това е управление с мисъл за животните. Едно голямо БРАВО! Сигнализирай за неуместен коментар