Всички мечки в парка в Белица вече са будни, специалисти ги преглеждат след зимния сън

Животните се хранят обилно и чакат своите посетители

01.05.2022 | 14:35 Редактор: Ваня Кузманова

Мечките в Белица вече са будни. В парка специалисти се грижат за здравословното им състояние след зимния сън и им правят необходимите прегледи. Животните се хранят обилно и чакат своите посетители.

Мечките все още са лениви и мудни заради наскоро приключилия зимен сън. Здравословното им състояние обаче е отлично, показват традиционните пролетни медицински прегледи. 

"Нашите мечки като всички останали животни боледуват. Идеята на тези прегледи е точно такава, за да можем да хванем някакви проблеми в здравословното им състояние преди те да прогресират и да не се стига до нещо по-сериозно. В момента, в който има някаква разлика в поведението на някое животно, това животно моментално бива прегледано, за да се види какво можем да направим', посочи служителят в "Парка за танцуващи мечки" Калина Вълчинкова. 

По време на прегледите особено внимание се обръща на зъбите на мечките. Много често това е слабото им място, заради мъченията, на които са били подлагани преди да бъдат спасени и прибрани в парка. 

"Надявам се да се чувстват добре. Най-важното за нас е тяхното благосъстояние и изключително много се надяваме те да имат всичко, от което имат нужда", каза Калина Вълчинкова. 

В момента мечките са в период на много активно хранене. До месец те ще започнат да възвръщат формата и теглото си от есента. 

"Всички мечки, когато видят гледачите и видят, че има храна, показват ентусиазъм. Обичам си всичките мечки еднакво. Всичките мечки са изключително индивидуални с прекрасен характер, но моята голяма любимка е Сузана. Тя е 16-годишна мечка от Хърватия. От едно изключително агресивно животно, под вниманието и грижите тук, се превърна в едно изключително любопитно", каза Вълчинкова.

В момента мечките сменят и козината си. Това е и причината да се къпят по-често от обикновено. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Ще отида някой път да ги посетя тези мечки :), само не знам дали наистина ще ги види човек или е въпрос на късмет. Те все пак не са длъжни да седят там, където могат да ги видят. Сигнализирай за неуместен коментар