Горещото време е вредно за косата, няколко съвета да се погрижите за нея

Шапките пазят скалпа от слънчевите лъчи

22.07.2022 | 13:26 Редактор: Искра Ангелова
Горещото време е вредно за косата, няколко съвета да се погрижите за нея

Освен, че жегата ни прави по-изморени, изтощени и може да влияе зле на психиката ни, тя е вредна и за косата. Много хора се сещат, че трябва да се намажат със слънцезащитен лосион, когато слънцето грее и дните са горещи, дори да не са на плажа. Редовно обаче забравят да се погрижат за косата и да защитят и нея.

Според експерти от "Cloud Nine", продължителното излагане на слънце, UVA и UVB лъчите може да увредят косата и то за продължителен период от време. Всичко това може да доведе до изтъняване, заплитане на косата, нейната крехкост, промяна на цвета и спиране на бъдещия растеж. Ето някои съвети как да я предпазим от горещините според "The Sun".

Използвайте слънцезащитен крем

Слънцезащитните кремове не са само за крака, ръце, рамена, гръб, лице. Мажете и скалпа с такъв лосион. Ако скалпът изгори, това води до загуба на кожни клетки, което пък може да доведе до косопад, изтъняване на косата, увреждане на корените и т.н. Колкото повече е изтънена косата и колкото повече косми губите, толкова по-уязвим е скалпът. Така спира и растежът на косата.

Носете шапка

Задължително е да правите това, когато навън е горещо и слънцето пече. Шапките пазят скалпа от слънчевите лъчи. Всеки вид шапка може да помогне, но експертите съветват да носите т.нар. "шапка кофа". Тези шапки са по-широки, което значи, че държат прохладно, но и не съсипват косата или прическата.

Използвайте балсами/маски за коса

Горещото време наистина може да изсуши косата, което значи, че е по-вероятно тя да се къса и пада. Може да си правите маска за коса вечер, за да е подхранена косата на следващия ден. Използвайте и балсами.

Четете цялата статия в teenproblem.net.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК