Как да повишим увереността си, но да не изглеждаме арогантни?

Изправете се срещу страховете си и поемете контрол над живота си

20.07.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Как да повишим увереността си, но да не изглеждаме арогантни?

Има редица причини често да се чувстваме неуверени в себе си. Семейна среда, в която сме възпитавани, манипулации от страна на близки, колеги, приятели, че не сме достатъчно добри в това, което правим, недостатъчни познания в дадена област. Хубавото е, че ниската самооценка е поправима с няколко лесни стъпки. Как може да повишите вашата увереност, но така, че да не изглеждате арогантни за другите?

Опитайте се да игнорирате ограничаващите ви вярвания

Понякога сме склонни да се концентрираме върху мисли за това, че някои неща са непосилни за нас, че не можем да ги направим. Негативните мисли, че не можем да се справим, че нещата няма да се получат достатъчно добре, оказват отрицателно влияние върху способностите ни. Следващия път, когато имате пред себе си служебно задание, изпитно или друго нещо, което изисква вашите умения и старание, обърнете нещата във вашата полза със силата на мисълта. Кажете си, че може да опитате, вярвайте, че ще направите най-доброто, на което сте способни.

Изправете се срещу страховете си и поемете контрол над живота си

Позволим ли страха да ни завладее, ставаме по-склонни да загубим контрол над живота си и също така губим увереността си. Ето защо, вместо да се поддаваме на най-големите си страхове, можем да се изправим смело пред тях. Това е единственият начин да ги завладеем и да ги загърбим веднъж завинаги. Това е нашата лична победа, без значение дали страхът ни е от срещата с определен неприятен човек, наш шеф, явяване на интервю за работа и т. н.

Не се сравнявайте с другите

Знаете ли, че според западно проучване от 2018 г., хората, които се сравняват с други в социалните медии, изпитват голяма доза завист. И докато са завиждали на другите, те естествено са се чувствали ужасно, сочи изследването. Сравняването има полза, но само ако е в малки дози и го използваме по градивен начин, например да станем по-добри в това, с което се занимаваме, да надградим свои умения и т. н. Всеки следва свой път, а често зад лъскавото, което виждаме при другите, се крият съвсем други истини.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК