Как да правим забележки на децата, без да застрашим самоувереността им?

Важно е да ги изслушваме внимателно, дори да не сме съгласни

17.07.2022 | 19:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да правим забележки на децата, без да застрашим самоувереността им?

Всеки родител иска детето му да расте уверено и с високо самочувствие. Това е от голямо значение за степента на оправност в обществото и в трудните обстоятелства, които животът предлага. Но как да постигнете това без да нараните самоувереността на детето и да понижите самочувствието му?

Можете да започнете разговора с детето спокойно и с нещо, подобно на извинение, че ще му правите забележка, но от такъв тип, какъвто не отменя забележката ви. Обяснете подробно защо му правите забележка и къде точно е сгрешило, като преди това се извините деликатно за действията си. 

Дайте на детето да разбере, че стореното вече е сторено и то ще остане в миналото. Постъпката може да не се поправи, както и грешката. Важно е да не се допускат същите грешки в бъдеще. 

Едно от най-добрите неща, които всеки родител може да направи за детето си, е да не го мъмри за допуснатите грешки, а да даде решение на проблема. 

За да не нараните самочувствието на детето е много важно да не използвате етикети. "Залепването" на етикети и определянето на детето с думи е пагубно и не решава проблемите, само ги задълбочава и насърчава детето да има ниска самооценка. 

Слушането е изключително важно, защото така можете да достигнете и до аргументите на детето. Важно е да ги чуете и да слушате внимателно, дори да не сте съгласни. И

Понякога е наистина трудно да сдържите нервите си, но е важно да го правите на всяка цена и доколкото е възможно. Крясъците и виковете няма да помогнат, само ще накърнят допълнително самочувствието на детето. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК