Възможна ли е венчавка на плажа или от дивана у дома?

Планираните реформи не се приемат добре от всички британци

19.07.2022 | 14:28 Редактор: Петя Кръстева
Възможна ли е венчавка на плажа или от дивана у дома?

Великобритания предвижда най-голямата промяна на Закона за сватбите от XIX век насам. Нововъведенията ще предоставят по-голям избор на брачните партньори къде да сключат брак. 

Доклад на парламентарната комисия за законите сочи, че досегашните правила за сключване на бракове са объркващи, остарели и ограничаващи, заради което се препоръчва преразглеждането им. В резултат двойките ще могат да се женят по плажове и в частни домове.

Говорител на Министерството на правосъдието заяви, че предложенията и препоръките ще бъдат разгледани внимателно. Предлаганите реформи включват също разширяване на кръга от хора, които биха могли да действат като свещенослужители или официални лица, номинирани от религиозни и нерелигиозни организации, а също и независими свещенослужители на възраст от 18 и повече години.

Промените целят да се отговори също на тревогите, че някои сватби, не са регистрирани по закон. Това означава, че в случай на раздяла двойката няма никаква правна защита, предаде БНР. 

Реформите обаче не се приемат добре от всички. Противниците на промените твърдят, че те ще направят сватбите много по-тривиални и ще комерсиализират тържествените церемонии.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК