Роми протестират в Сливен - полицията спира сватбарите, които с часове шестват по улиците

Единствено само в квартал "Надежда" спират сватбите, жалват си потърпевши, на които им е прекъснато тържеството

28.06.2022 | 17:43 Редактор: Ваня Кузманова

Жители на квартал "Надежда" в Сливен на протест срещу спирането на ромските сватби. През последните месеци полицията спирала тържествата, които много често продължават с часове по улиците. Ромите настояват през летните месеци режимът да бъде облекчен, защото по това време има най-много сватбени тържества.

"Единствено само в квартал "Надежда" спират сватбите. Искането е да си правят хората сватбите от 2 до 4 часа от 4 часа нататък, защото хората харчат много пари", каза Божидар.

Преди да се отправят към ресторантите ромите се събират на улицата, канят роднини и комшии и така започва сватбеното тържество. Поводът за протеста им е, че полиция спира музиката и така скъпоструващите тържества се проваляли. 

"Идва от участъка тук патрулката и вика момчета за 5 минути трябва да си събирате уредбата. Ние сме дали 5-6 хил. лв. за музиката и накрая няма нищо заради едни патрулки", посочи Ангел Атанасов.  

"В Ямбол, Нова Загора и Стара Загора го разрешават, а тук гетото ни разделят. Ние в комунистическия режим ли сме и има ли такова нещо", допълни Ангел Атанасов.  

Според общината полицията изпълнява действащата от 2016 година наредба. 

"С оглед опазване на обществения ред е забранено по принцип на нерегламентирани места да се провеждат семейни и сватбени тържества и да се вдига шум", заяви секретарят на община Сливен Ваня Радева. 

От общината в Сливен заявиха, че няма подадени жалби за спрените сватби.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК