Истинско предизвикателство е партньорът ни да е незрял

Възрастта невинаги има значение и не гарантира висока степен на зрялост

24.06.2022 | 13:05 Редактор: Жаклина Иванова
Истинско предизвикателство е партньорът ни да е незрял

Незрялостта може да се отрази във всеки аспект от живота, включително и върху връзките. Да имаш незрял партньор, когато ти самият си по-улегнал и имаш сериозни намерения към живота си, е истинско предизвикателство, което може да се превърне в кошмар.

Израстването е различно от порастването. Ето защо възрастта невинаги има значение и не гарантира висока степен на зрялост. Израстването и зрелостта зависят преди всичко от способността на личността да се отваря към света, да учи и да анализира, да осъзнава грешките си, да работи върху тяхното поправяне, да има критичност към света и себе си.

Ето сигурни сигнали, че партньорът ни е незрял:

Защитна позиция

Партньорът ви е незрял, когато се противопоставя на забележките ви с отбранителна позиция. Той започва да се защитава като малко дете, вместо да поеме отговорност. Вие искате да решавате проблемите си конструктивно, а той бяга от тях и предпочита да се скатае, докато бурята отмине.

Той винаги има последната дума

Още едно много характерно детско поведение е последната дума. Ако при всеки спор партньорът ви държи да каже задължително нещо след вас, да ви затапи, просто защото смята, че последната дума има най-голяма тежест, това е белег на незряло и детинско поведение. Такива личности не осъзнават сериозността на проблемите и казусите, а държат думата им да се чува, без да се замислят за последиците.

Опитва се да ви промени

Емоционално зрелите хора добре осъзнават, че партньорите им са изградени личности, които не трябва да променят насила. И обратното - незрелите хора се опитват да изкоренят онова, което не харесват у половинките си, вместо да работят заедно за изглаждане на проблемите във връзката.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК