Съсипана реликва на Монро: Как Ким Кардашиян повреди най-скъпата рокля в света

По нея има значителни щети в задната част

17.06.2022 | 15:20 Редактор: Искра Ангелова
Съсипана реликва на Монро: Как Ким Кардашиян повреди най-скъпата рокля в света

Ким Кардашиян и Ripley бяха обвинени в "непоправимо увреждане" на емблематичната прозрачна рокля на Мерилин Монро, след като компанията я даде назаем на Кардашиян, за да я носи на тазгодишната Met Gala.

Въпреки усилията, които Ripley и Кардашиян твърдят, че са положили, за да запазят роклята, снимки, направени на роклята в неделя, показват, че по нея има значителни щети в задната част в сравнение със снимките, направени на търга през 2016 г.

На снимките от търга от 2016 г. липсват един-два от ръчно зашитите кристали, украсяващи гърба на роклята, докато скорошното видео на Ripley показва, че още няколко скъпоценни камъни са изчезнали. Снимките от неделя пък показват, че още повече мъниста са паднали, а някои от тях висят на конец. Повредена е и една от каишките.

Също така има забележимо разкъсване на деликатната копринена материя близо до ципа и закопчалката. Скъсаните части на роклята са почти непоправими, тъй като специалната френска копринена тъкан вече не се произвежда и е забранена в Съединените щати поради силно запалимата си природа.

056

"Наистина е разочароващо", казва историкът и колекционер на Мерилин Монро Скот Фортнър пред Rolling Stone, след като първоначалната му публикация със снимките стана популярна в мрежата. "Това е културна икона. Това е политическа икона. Това е холивудска икона. Това не е просто рокля, това е част от американската история... и никога няма да бъде същата."

Визуалният художник и креативен директор Чад Майкъл Морисет, който преди това е работил с роклята през 2016 г., когато тя излезе на търг, беше този, който направи снимките, когато посещава Ripley в неделя.

"Буквално сърцето ми се разби като видях щетите, които тя е нанесла на роклята. Тя открадна този момент от историята и аз съм толкова ядосан за това", казва той, цитиран от dnes.bg.

Роклята е една най-известните дрехи в историята на поп културата. Тя е проектирана от Жан Луис и скицирана от младия Боб Маки, който след това създава някои от най-известните визии на Шер.

055

Роклята е в ръцете на Ripley, откакто компанията я закупи на търг през 2016 г. за 4,8 милиона долара, което я прави най-скъпата рокля в света.

Кардашиян каза, че се е обърнала към Ripley няколко месеца преди Met Gala с молба да носи роклята, за да отговаря на темата "Америка: Антология на модата". Кардашиян твърди, че е загубила много килограми, за да се побере в роклята, а видеоклиповете, публикувани от Ripley, показват как, докато я пробва, задната част не се затваря напълно. По-късно тя решава, че е най-безопасното решение е да носи бяло свиване на рамене, за да прикрие задната си част.

"Роклята никога не е оставала сама с Ким", каза Аманда Джойнър, вицепрезидент на Ripley по лицензиране и публикуване пред The ​​Daily Beast през май. "Винаги сме гарантирали, че по всяко време, когато почувстваме, че роклята е в опасност от скъсване или се чувстваме неудобно за каквото и да било, винаги сме имали възможността да кажем, че няма да продължим с това."

За да сведе до минимум потенциалните щети, Кардашиян носеше роклята само, за да мине по червения килим с гаджето Пийт Дейвидсън, като се преоблече точно преди да стъпи пред камерите и свали роклята, след като се изкачи по стълбите. Вътре Кардашиян носеше реплика на прозрачната ръчно ушита рокля.

06666

Докато роклята обикновено се съхранява в тъмен трезор с контролирана влажност и температура, наскоро Ripley изложи роклята на показ в холивудското местоположение на компанията.

Няколко историци вече отправиха язвителни осъждения срещу Ripley и Кардашиян отдаването на роклята, отбелязвайки, че това създава хлъзгав прецедент, когато става въпрос за хора, които искат да заемат исторически дрехи за тривиални цели.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК