Какво да направим, ако ни ухапе змия?

Необходимо е да държим ухапаната област под нивото на сърцето

10.06.2022 | 17:00 Редактор: Ваня Кузманова
Какво да направим, ако ни ухапе змия?

Изключително важно е да бъде реагирано бързо на ухапване от змия, тъй като то може да започне да влияе негативно на тялото за броени минути. Когато се случи ухапване от змия, е необходимо тя да бъде отстранена далеч от потърпевшия. 

Първата стъпка при ухапването е търсенето на спешна медицинска помощ. Особено, ако ухапването се случи в отдалечен район, бързото предоставяне на медицинска помощ е жизненоважно. Изчакването, докато се появи болката, може да доведе до трайно увреждане на тъканите.

Не бива да се повдига засегнатата област. Необходимо е държането на ухапаната област под нивото на сърцето. Мястото на ухапване трябва да бъде измито с топла вода и сапун или почистено с дезинфектант и превързано с чиста превръзка. Важно е отстраняването на стягащите дрехи и бижута от засегнатия крайник.

Ако змията е елапиден вид (коралови змии и кобри), необходимо е крайникът да се увие с еластична стягаща превръзка над ухапаното място, като то трябва да бъде държано по-ниско от нивото на сърцето. Отровата не бива да бъде изсмукана, а рязането на раната просто би увеличило риска от други усложнения като инфекции.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК