Обновената Японска градина в софийския зоопарк стана на една година

07.06.2022 | 14:17 Редактор: Тодор Петров
Обновената Японска градина в софийския зоопарк стана на една година

С чайна церемония пред Японската градина в столичния зоопарк на 5 юни започнаха честванията за 134-ия рожден ден на зоопарка и 25 години от съществуването на програмата за дарителство и осиновяване на животни. По същата програма с подкрепата на фармацевтичната компания Такеда бе възстановена единствената публично достъпна японска градина в София.

„Разбрахме случайно за съществуването на Японската градина в столичния зоопарк и че тя е изоставена поради невъзможността на зоопарка да я поддържа. Понеже сме японска компания с 240-годишна история и афинитет към японските традиции и култура, реставрирахме Японската градина в автентичния й вид. Намерихме ландшафтни архитекти с експертиза да го направят, тъй като този вид градини имат специфични елементи и растения, със символика в тяхната подредба. Със съдействието на зоопарка намерихме оригиналните планове на японския ландшафтен архитект Суемацу Торо, който е създал градината преди 14 години, и точно на 15 юни 2021 г. открихме обновената градина. Поддържаме я с помощта на експерти от Ботаническата градина на БАН и по този начин даваме възможност едно кътче от Япония да присъства в България. Това е подарък за софиянци и японската общност в София“ – обясни г-н Тодор Кесимов – управител на Такеда България.

Управителят на Зоопарка Добромир Бориславов подчерта, че Японската градина не е място за игра на деца: „Тук не е допустимо да се откъсне дори едно листенце, защото всяко растение в цялото има символичен смисъл. Японската градина е място за съзерцание на красотата, за душевно спокойствие и разтуха. Който иска, може да се моли или да се отдаде на щастливи мисли“. Г-н Бориславов добави, че в знак на уважение към постоянните дарители на зоопарка през юли, ще се открие постоянна изложба с фотоси на дарителите и животните, които са осиновили.

Изложба на 23 сорта дръвчета - японски явори - представи ландшафтният архитект от Ботаническата градина към БАН Пенко Пенков. „Японските явори са взети преди 500 години от природата и облагородени. Най-популярни са баневидният явор, яворът на Ширасава и японският явор, които хибридизират помежду си и създават красиви сортове, използвани за украса. Техните цветове са дребни и невзрачни, но пък яворите „цъфтят“ с листата си. Цветът на яворовите листа се променя през цялата година. Още като пъпки те са ярко оцветени. Пролетните листа на яворите се разлистват във всякакви цветове в топлата гама. Лятната им окраска е по-бронзова и дискретна, а след това избухват в цялата огнена гама на есенните цветове“, разказа арх. Пенков, който се грижи за Японската градина в зоопарка. В нея растат пет явора от различни сортове и колкото по-остаряват, толкова по-красива става линията на клоните им.

Празникът започна с Рю-рей – демонстрация на чайна церемония, водена от Криси Прахова от школата Чадо Урасенке Танкокай България.

Гостите опитаха здравословния чай сенча, който всяка сутрин се пие от японските деца. Имаше и дегустация на истинско японско суши, приготвено от единствения в София ресторант с лиценз за суши - Hamachi.

Госпожа Мивако Ноте направи демонстрация по калиграфия, а 18-годишната абитуриентка Йоанна Пенкова, която от дете се занимава с древното японско изкуство за сгъване на хартия – оригами – накичи градината със стотици хартиени жерави, дракони и гълъби.

Мария Кеменчеджиева – учител по икебана и председател на Сдружение за икебана Кагецу – нереди на живо пред погледа посетителите образци на това японско изкуство за подреждане на цветя. „Икебана е преди всичко средство за медитация и прекрасно хоби. Думата икебана означава „да дадем нов живот на цветята“. Започва да се формира като изкуство от японски монаси през 15 век. Те създават и първия учебник по икебана“, обясни Мария Кеменчеджиева.

Бойното изкуство джудо също е част от философията и традицията на Япония. Своето майсторство в джудото показаха състезатели на спортен клуб ЦСКА.