Ето кои храни трябва да консумираме за здрави стави

Ключът към доброто здраве се крие в начина ни на хранене

29.05.2022 | 17:24 Редактор: Жаклина Иванова
Ето кои храни трябва да консумираме за здрави стави

Знаем, че ключът към доброто здраве и форма се крие именно в начина ни на хранене. Спортът също не е за подценяване. Една малка промяна в ежедневното ни меню може значително да подобри енергийните ни нива, качеството на съня, нивата на кръвното налягане, кръвната захар, както и състоянието на ставите ни.

Правилният избор на храните може да помогне за намаляване или предотвратяване възпалението в организма. Да ни помогне и за укрепване на съединителната тъкан и изграждане на по-голяма костна плътност.

Вижте няколко храни, за които се смята, че подобряват здравето на ставите.

Семена и ядки

Те са богати на здравословни омега-3 мастни киселини, за които е известно, че се борят с възпалението и помагат за намаляването му в съединителната тъкан и ставите. Може да добавите към менюто си бадеми, орехи, кедрови ядки, ленено семе, семена от чиа и други.

Тъмен шоколад

Черният шоколад е вкусен и богат на магнезий, който е един от най-важните минерали за здравето на ставите и костите. Тъй като магнезият се съдържа в какаото, важно е да избираме тъмен шоколад с поне 70% съдържание на какао.

Плодове

Редица плодове съдържат важни антиоксиданти, които намаляват възпалението в тялото, което помага за намаляване на болките в ставите. Сините боровинки са едни от тях, тъй като съдържат флавоноиди, които намаляват възпалителния отговор в тялото ни.

Разбира се, не пропускайте да добавите към менюто си и други плодове, които са ви любими.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК