Страдам ли от дефицит на желязо?

То играе съществена роля в преноса на кислород от белия дроб към всяка клетка

25.05.2022 | 14:46 Редактор: Ваня Кузманова
Страдам ли от дефицит на желязо?

Желязото е елемент, който присъства в нашите тела и който има незаменими функции в организма. Без него животът е немислим. Желязото играе съществена роля в преноса на кислород от белия дроб към всяка клетка и тъкан в тялото. Когато желязото в организма не е достатъчно, може да започнат да се появяват някои симптоми и неразположения. А ако дефицитът на желязо не бъде овладян, това може да доведе до анемия. 

Кои са признаците, че може да страдате от дефицит на желязо?

По-тежки менструални цикли 

Жените с по-обилна менструация, повече кървене, образуване на съсиреци, са с по-висок риск от недостиг на желязо заради загубата на повече кръв. Препоръчително е да се консултирате с лекар, който да ви прегледа, да проведе нужните изследвания, за да се изключи потенциален недостиг на важния минерал. 

Бледа кожа 

Някои хора имат по-бледа кожа по природа. Но ако вашата не е била такава, а впоследствие сте започнали да забелязвате изменения в цвета ѝ, консултирайте се с лекар. При дефицит на желязо кожата може да стане по-бледа, синкава, жълтеникава, кръвоносните съдове да станат по-видими, сякаш кожата е полупрозрачна. При по-сериозни дефицити на желязо могат да се наблюдават и промени в цвета на устните, клепачите, вътрешната част на устните, венците. 

Лесно уморяване, задъхване 

При недостиг на кислород е много вероятно да започнете да се задъхвате от минимални усилия. Когато в тялото не достига желязо, кръвните клетки се затрудняват да пренасят достатъчно количество кислород до тъканите. Резултатът е умора при леки натоварвания, ходене, качване на стълби. 

Сърцебиене 

Ако в организма ви няма достатъчно желязо, сърдечносъдовата система може да се затрудни. Сърцето започва да бие ускорено, за да успее да компенсира недостига на желязо, респективно на кислород. Може да се появи ускорен пулс, аритмия (неравномерен сърдечен ритъм), които да влошат цялостното здравословно състояние. 

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК