Кои заболявания водят до отслабване на сърцето?

Коронарната артериална болест може да допринесе за сърдечна недостатъчност и аритмии

23.05.2022 | 13:10 Редактор: Теодора Патронова
Кои заболявания водят до отслабване на сърцето?

Отслабването на сърцето обикновено възниква, когато то не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото. Въпреки че способността на тялото да компенсира състоянието първоначално може да бъде от полза, за отслабващото сърце тези адаптации често допринасят за най-сериозните случаи на сърдечна недостатъчност в дългосрочен план.

Стесняване на артериите

Втвърдяването и стесняването на артериите е другото име на състояние, наречено атеросклероза, което се случва, когато холестерол и други вещества се натрупват в стените на артериите и образуват твърди структури, наречени плаки. С течение на времето коронарната артериална болест може да отслаби сърдечния мускул и да допринесе за сърдечна недостатъчност и аритмии.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. По-силното изпомпване на сърцето води до удебеляване на сърдечния мускул, по-специално на лявата камера, което може да увеличи риска от аритмии; сърдечна недостатъчност; сърдечен удар и внезапна сърдечна смърт

Затлъстяване

Затлъстяването е нарастващ здравен проблем в световен мащаб. От една страна, увеличава риск сърдечносъдови заболявания, тъй като тялото се нуждае от повече кръвоснабдяване, за да доставя кислород и хранителни вещества на жизненоважни тъкани и органи. За да отговори на тази нужда тялото повишава кръвното налягане.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Повечето от тези състояния са в резултат на лоша диета. А иманно - преработени храни, фруктоза, силно преработели растителни олия. Сигнализирай за неуместен коментар