Не прекалявайте с приема на витамин А, последиците са сериозни

Интоксикацията с витамин А обикновено засяга кожата, причинявайки зачервяване, дразнене и петна

20.05.2022 | 23:33 Редактор: Жаклина Иванова
Не прекалявайте с приема на витамин А, последиците са сериозни

Когато бъде консумиран в умерени количества, витамин А се използва от тялото за подобряване на зрението, реакцията на имунната система и нормалната функция на органите. Витамин А е мастноразтворим витамин, намиращ се във високи концентрации в животински черен дроб, бъбреци и рибено масло и в умерени концентрации в млечни продукти и яйца. Зеленчуци, като сладки картофи и моркови, също са умерени източници на витамин А.

Храните от животински произход съдържат предварително преобразуван витамин А, който лесно се използва от човешкото тяло чрез храносмилането, докато растителните храни често съдържат каротиноиди, наричани провитамин А, които могат да бъдат преобразувани във витамин А в черния дроб.

Количеството витамин А в храната или хранителната добавка се посочва чрез еквиваленти на ретинолова активност (RAE), мярка за това колко лесно различните съединения на провитамин А, като бета-каротин, се превръщат във витамин А, използван от тялото, измерена в микрограмове (mcg).

Препоръчителният прием на витамин А от животински източници и добавки на базата на ретиноиди на ден варира за различните хора:

  •     Мъже над 18 години - 900 mcg RAE (3000 IU);
  •     Жени над 18 години - 700 mcg RAE (2333 IU);
  •     Бременни жени над 18 години - противопоказан (не се препоръчва) по време на бременност;
  •     Кърмещи жени - 1300 mcg RAE

Възрастните хора трябва да избягват приема на повече от 3 000 mcg RAE (10 000 IU). Поддържането на дневния прием на витамин А близо до препоръчителните количества е най-здравословно, тъй като хроничното приемане на повече може да бъде вредно. Бременните или жените, които се опитват да забременеят, трябва да избягват приема на добавки с витамин А, тъй като това може да доведе до тератогенни ефекти и нарушения в развитието на ембриона/фетуса.

Какви са симптомите на интоксикация с витамин А?

Интоксикацията с витамин А обикновено засяга кожата, причинявайки зачервяване, дразнене и петна. Хроничната, прекомерна употреба на добавки с витамин А може да доведе до по-тежки симптоми, като:

  •     Промени в налягането в черепа
  •     Промени в зрението
  •     Гадене
  •     Световъртеж
  •     Мигрена

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК