Най-важните витамини и минерали за здрави и лъскави нокти

Ноктите са отражение на здравето отвътре

15.05.2022 | 13:05 Редактор: Жаклина Иванова
Най-важните витамини и минерали за здрави и лъскави нокти

Ноктите са отражение на здравето отвътре. Когато настъпят видими промени в ноктите, това в повечето случаи е продиктувано от различни дефицити вътре в тялото - на витамини, минерали, микро- и макроелементи.

За да растат здрави, розови, лъскави и с гладка структура, ноктите се нуждаят от някои специфични витамини, минерали, протеини и мазнини, така че да се синтезират нормално новите клетки, образуващи ноктите и стимулиращи техния растеж.

Кои са най-важните витамини и минерали и хранителни макроелементи за здрави, бързорастящи и гладки нокти?

1. Биотин

Биотинът е витамин от групата В-комплекс. По същество той е витамин В7. Биотинът насърчава клетъчния растеж, подпомага метаболизма на протеините, които се разграждат до аминокиселини. Аминокиселините са от съществено значение за укрепването на ноктите, заздравяването им и предпазването от счупване и разслояване, според healthline.com.

2. Витамини от група В

Витамините от група В са от особено голямо значение за здравето на ноктите. Витамин В12 играе съществена роля за изграждането и растежа на ноктите. Той участва в синтеза на червени кръвни клетки и преноса на желязо. Желязото и витамин В12 са необходими за поддържане на нормален растеж на ноктите, както и здравината им. Дефицитът на витамин В12 и желязо може да доведе до синкави, бледи, чупливи нокти със синкаво-черни пигментни петна, тъмни ивици и кафява пигментация.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК