7 начина да повишите стойността на жилище за продажба

19.05.2022 | 10:50 Редактор: Тодор Петров
7 начина да повишите стойността на жилище за продажба

През последните години пазарът на недвижими имоти в България е силно динамичен. Много жилища се купуват и продават не само за лично ползване, но и с цел инвестиция.

Ако имате имот, който желаете да продадете, тази статия ще ви помогне да постигнете по-висока продажна цена и да сключите по-изгодна сделка!

Следвайте следните стъпки за да повишите стойността на своето жилище за продажба:

Почистете добре и подредете

Колкото и елементарно да звучи, добре почистеният и подреден дом създава добро първо впечатление, което силно влияе на решението за покупка.

Обитавайки дадено пространство, ние сме свикнали с всички му особености и недостатъци, и спираме да ги забелязваме. Можете да сте сигурни обаче, че за външен човек те ще са не само видими, но могат да бъдат и отблъскващи.

Обърнете внимание на всяко кътче, ако се налага заложете на професионално почистване, винаги поддържайте жилището подредено, а преди всеки оглед се погрижете да е добре проветрено и да ухае приятно.

Освежително боядисване

С времето боята по стените избледнява, цапа се и дори може да се лющи. За да покажете имота си в най-добра светлина, отделете време и ресурс да пребоядисате. Това ще ви принудите да изхвърлите ненужни вещи и ще помогне да покажете на бъдещите купувачи, че жилището е добре поддържано.

Погрижете се за прозорците

Наличието на слънчева светлина и хубава гледка са от основните фактори, които допринасят за добра сделка. Погрижете се прозорците и дограмите да са в прилично състояние и добре почистени.

Премахнете всичко излишно от терасите. Купувачите биха искали да ги видят като място за почивка с красива панорама, а не като място за събиране на багаж. Няколко саксии с цветя на перваза също биха спомогнали за по-добра визия.

Ако имате стари пердета и завеси, ги премахнете или заменете с нови. Инвестицията няма да е голяма, но пък впечатлението, което ще направи новият текстил, огрян от слънчеви лъчи, ще бъде от голямо значение.

Мебели

Ако жилището за продажба няма мебели или пък наличните са стари и негодни за употреба, ще бъде голям плюс, ако ги подмените с нови. Това ще придаде приветлив вид на имота, ще помогне на купувачите да си се представят в него и ще им спести много време и усилия.

Вероятно това начинание ви звучи като твърде голяма инвестиция, но не е така. Ако се спрете на модулни системи за различни стаи, ще получите среден клас мебели с модерна визия, добро качество и ниска цена. Имайте предвид, че модулните системи пестят много време за напасване на различни мебели, тъй като те са произведени така, че да си пасват идеално и да се пригодят към всяко пространство.

Подменете шкафовете в дневната, заложете на нов спален комплект или изберете ново обзавеждане за антре. Повишете стойността на жилище за продажба с мебели от магазин GRANDecor!

Поглед към кухнята

Кухнята е помещение, което се отличава с високо ниво на амортизация и често не е в подходящ вид за продажба, особено ако не е ползвана с години. Тъй като цялостната модернизация обикновено струва скъпо, бихте могли да направите някои козметични промени като да смените кухненския гръб, да пребоядисате шкафовете или да замените само вратичките. Купете нови дръжки за вратите и чекмеджетата. Това е малка инвестиция, която оказва наистина голям ефект върху цялостната визия на кухнята.

Блестяща баня

Ако има помещения, в които купувачите пристъпват със страх, то това са банята и тоалетната. Тъкмо там трябва да вложите най-много усилия в почистването и да покажете една блестяща и добре поддържана баня. Премахнете всички петна от санитарията, почистете фугите, добавете LED огледало.

Ако има щети по шкаф, мивка, тоалетна чиния, които не могат да се отстранят, то по-добре купете нови.

Осигурете простор

Премахнете всичко излишно като лични вещи, прекалено много декорации и дори ненужни мебели, ако има такива. Осигурете простор в дома и покажете, че пространството не е малко за нуждите на новите потенциални собственици. Съвременният интериор се характеризира с по-оскъдна декорация, ненатрапчиво обзавеждане и свобода на движението. Заложете на тях.