Историята на Панагюрското златно съкровище и как Пловдив стана негов дом

Заради ценния експонат охраната на Пловдивския археологически музей бе удвоена

10.05.2022 | 19:15 Редактор: Здравко Черкезов

Увеличена охрана в Пловдивския археологически музей. Причината е, че от днес там е изложено Панагюрското златно съкровище. В следващия един месец ценният експонат ще остане в града под тепетата. 

Съкровището е открито съвсем случайно през 1949 г. от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови при изкопни дейности за добиване на глина. Братята добросъвестно предават съкровището в Околийското управление на полицията в Панагюрище. 

"И оттам изпращят телеграми до Националния археологически музей и до нашия музей, че са намерени ценни предмети и че трябва специалист да ги приеме, оцени и т.н.", разказа директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Денят обаче е събота. От София не реагират. Отзовава се тогавашният директор на Пловдивския археологически музей – Димитър Цончев. 

"Той отива в съботния ден, получава го и го слага в една раница. Донася го в Пловдив и го завежда в инвентарната книга на музея. Изпитвал е страх нещо да не се случи, но по-големият му страх е бил да не отиде някой от София, тоест тази конкуренция между музеите, която я има и досега", изтъкна доц. д-р Костадин Кисьов.

От 1982 г. Панагюрското златно съкровище е част от постоянната експозиция на Националния исторически музей в столицата. А когато съкровището се връща в Пловдив, охраната на музея се удвоява. 

"Включително охрана през нощта на МВР, а през деня специализирана фирма, СОТ, видеонаблюдение, непробиваеми стъкла", посочи директорът на Пловдивския археологически музей.

По повод 140-ата годишнина на създаването си Археологическият музей е подготвил богат културен календар с още много впечатляващи изложби.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Павел Цветанков
преди 1 година
Денят на откриването на Панагюрското златно съкровище е четвъртък - 08.12.1949г. Сигнализирай за неуместен коментар