Новата мода – микро растения

Техният вкус е ярък и запомнящ се, а освен това са и изключително полезни

05.05.2022 | 16:03 Редактор: Здравко Черкезов
Новата мода – микро растения

Микро растенията стават все по-популярни и все по-често присъстват в менюто ни. Срещаме ги като добавка в сандвичи, в сутрешното смути или в ястия. По-смелите ги консумират самостоятелно във вид на вкусна салата. Ако все още не сте - непременно опитайте микро растения. Сигурни сме, че няма да съжалявате. Техният вкус е ярък и запомнящ се. Освен това са и изключително полезни. А ако решите да отгледате микро растения у дома, това е напълно възможно и по силите на всеки. Те не са капризни и растат много бързо. Освен това не се нуждаете от  много място или от специално оборудване. Трябват ви съдове за засяване, почва, семена, вода и светлина. 

Какво представляват микро растенията?

Микро растенията са поникнали семена на различни видове зеленчуци и подправки (зеле, босилек, репички, сминдух, праз, чесън, броколи, грах и др.), които се консумират във фаза първи същински лист. 

Какви са предимствата на микро растенията? 

  1. Можем да ги отглеждаме у дома и да ги консумираме току-що откъснати и свежи. 
  2. Невероятно полезни – съдържат много витамини и минерали, подпомагащи организма ни. Доказано е, че микро растенията съдържат същото количество витамини и минерали, което се съдържа в зрялото растение.
  3. Фактът, че ги отглеждаме у дома ни дава предимството да консумираме невероятно пресни продукти. Продуктите съдържат максимална концентрация на витамини в първите 2 дни от откъсването им.
  4. Екологично чисти и натурални - микро растенията не се торят и пръскат с пестициди, което означава, че всичко което получават е светлина, топлина и вода. 
  5. Растат бързо – от засяването на семенцето до консумацията на микро растенията минават само около 10-15 дни. 

Защо са полезни микро растенията?

Микро растенията съдържат всички витамини и хранителни вещества, които са необходими за изхранването на възрастното растение, но събрани само в 2 листенца. Витаминна бомба!

Микро растенията са богати на витамини, антиоксиданти, минерали и хлорофил. Имат висока хранителна стойност и:

  • подобряват здравето,
  • подпомагат храносмилането,
  • метаболизма
  • активират дейността на цялото тяло.
  • Твърди се, че консумирането на микро растения има благоприятен ефект върху здравето и предпазва от дегенеративни заболявания на стареенето.

Как да отгледаме микро растения у дома?

Всъщност отглеждането е изключително лесно и дори начинаещ градинар би се справил. Напълвате съдовете с почва или готов субстрат, който може да закупите от нас. След това поливате почвата. Посявате семената. След това напръсквате с вода с пулверизатор. Прибирате съдовете на тъмно и топло място (20-24°С). След 4 дни семената трябва да са поникнали и да са готови да се сложат на светло и топло място. Най-подходящо е да са до прозорец с южно изложение, а лятото може да се изнесат и на терасата или балкона. Поливайте умерено, като не оставяте почвата да изсъхне прекалено, но и не прекалявате с поливането. 5-6 дена след като изнесете поникналите семенца на светло и топло, може да очаквате първите си готови за консумация микро растения. Микро растенията може да отглеждате целогодишно у дома.

Как се консумират микро растенията?

Ядлива е цялата надземна част на микро растенията. Те се консумират в суров вид, като добавка на сандвичи, смутита, добавени като подправка на ястия или във вид на свежа салата. 

Микро растенията кълнове ли са?

Не! Микро растенията са в следващия етап от развитие. За разлика от кълновете, микро растенията са започнали да фотосинтезират и ядливата им част е надземната. Освен това, те се отглеждат на проветриво и не толкова влажно място, където шансът да се развие мухъл е по-малък.

Какви видове микро растения мога да отгледам?

Ние предлагаме специални семена за микро растения. В нашия каталог може да поръчате следните видове: сминдух, сладък босилек, праз лук, броколи, червено цвекло, грах. 

Мога ли да съхранявам микро растенията?

Да. Микро растенията могат да се съхраняват заедно със съда, в който са засети в хладилника. Можете да отрежете микро растенията и да ги прибирете в дишащи опаковки или кутийки и да ги съхранявате в хладилник. Но все пак, за да се насладите на прекрасния им вкус и полезните им свойства – нашата препоръка е да ги консумирате пресни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Може да намерите много хубави микро растения тукhttps://***.sortovisemenabg.com/sortovi-semena/beibi-mikro-rastenia Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
хахах
преди 1 година
Вие знаете ли какви площи трябват само за да можеш една салатка да си направиш с текива дребосъци? В къщи ще отглеждате и ще хапвате нанайци. Сигнализирай за неуместен коментар