Инсталация с над 4 000 карамфила - част от изложение "Флора" в Бургас

Инсталацията от цветя "Чадърът и свободното време" - асоциация с плаж, лято и добро настроение

29.04.2022 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева

От днес Бургас отново е столица на цветята. В морския град беше открито емблематичното цветно изложение "Флора". Тази година участниците са 90. А топ флористи и техни ученици са изработили общо осем цветни инсталации.

Музикална композиция от цветя е атракцията на изложението.

"Една от най-големите ни инсталации, която е изградена от над 4 000 холандски карамфила. Идеята на инсталацията, която претворява и темата на изложението, е "Изкуство от цветя" - представя сцената и музикалното изкуство като част от инсталациите са с намигване към настъпващото лято", обясни управител на Експо център "Флора" Мирослава Аргирова.

"Инсталацията се нарича "Чадърът и свободното време", което е асоциация за плажа, за лятото, за шезлонгите и за положителното настроение, което се надяваме да имаме всички това лято", добави Анна Панайотова от "Бургасцвет".

Със състезание в изработване на арт инсталации и цветни композиции във Флората се включиха и ученици от цялата страна, които изучават парково строителство. Учениците от строителния техникум в Бургас разбиват тухлите в стената с цветя.

"Символично казваме, че вече е време да отворим домовете си, да излезем от домовете си, да се видим с приятели и да се върнем към нормалния живот, който всички се надяваме, че ще продължи да бъде нормален", каза Томас Ахачян.

Флористи демонстрираха аранжировки на цветя. Ботаническата градина на БАН показва повече от десет бонсай дръвчета, част от колекцията на Трифон Трифонов.

"Много грижи изискват, много постоянство, много трябва да знаете за растителността, за да може да ги гледате", уточни Трифон Трифонов.

Цветното изложение може да бъде посетено до 8 май. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК