Полезните бактерии в киселото мляко, които допринасят за контрола на кръвната захар

Другите млечни продукти нямат същите ползи

27.04.2022 | 16:52 Редактор: Ваня Кузманова
Полезните бактерии в киселото мляко, които допринасят за контрола на кръвната захар

Отдавна е известно, че киселото мляко помага за предотвратяване и контролиране на диабета. Предишни изследвания отдават това на съдържанието на калций, магнезий и мастни киселини, но изглежда, че бактериите в киселото мляко са причината за този ефект. Проучване, публикувано в Nature Communications, проведено от Университета Лавал в Квебек и Danone Nutricia Research, предполага, че тази защита се дължи на специфични метаболити, произвеждани от бактериите в киселото мляко, които допринасят за оптимален контрол на нивата на глюкозата.

Защитни метаболити

Изследователите са открили, че ефектът срещу диабет, който има киселото мляко, се дължи главно на специфични метаболити, които тялото произвежда естествено, но и които млечнокиселите бактерии в киселото мляко също са способни да произвеждат.
Тези метаболити, наречени хидрокси киселини с разклонена верига - BCHA, са резултат от действието на млечнокиселите бактерии в киселото мляко върху естествените аминокиселини в млякото, обяснява д-р Андре Марет, професор в Медицинския факултет на Университета Лавал в Квебек и съавтор на изследването.

Кисело мляко и метаболитни функции

BCHA се намират във ферментиралите млечни продукти и по-конкретно се съдържат във високи нива в киселото мляко. Нашият организъм естествено произвежда BCHA, но увеличаването на теглото изглежда влияе върху този процес, пояснява съавторът на изследването д-р Хана Кутникова от Danone Nutricia Research. Киселото мляко може да бъде полезно в случая, тъй като осигурява тези липсващи метаболити.

Другите млечни продукти нямат същите ползи.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК