Учени откриха връзка между качеството на съня и нивата на кръвната захар

Безсънието увеличава риска от диабет тип 2

19.04.2022 | 22:30 Редактор: Теодора Патронова
Учени откриха връзка между качеството на съня и нивата на кръвната захар

Хората, които изпитват затруднения със съня имат по-високи нива на кръвна захар от тези, които нямат подобни проблеми, заключават изследователи от Университета в Бристол и техни колеги от Университетите в Манчестър, Ексетър и Харвард.

Разкритията предполагат, че безсънието увеличава риска от диабет тип 2 и че стимулирането на по-пълноценен сън чрез медикаменти или други методи би могло да помогне предотвратяването на това метаболитно заболяване.

Учените стигат до заключението, че начинът на живот и/или фармакологичните интервенции, които подобряват безсънието, могат да помогнат за предотвратяване или лечение на захарния диабет.

Изследователите пресмятат, че ефективното лечение на безсънието се равнява на ползите, получени от друг вид терапия на диабет тип 2, която води до понижаване на телесното тегло с 14 килограма при човек със среден ръст.

Това означава, че приблизително 27 300 от възрастните в Обединеното кралство, които страдат от това метаболитно заболяване, комбинирано с чести проблеми със съня, биха могли да подобрят своето състояние, ако лекуват безсънието си.

Независимо от направеното откритие, трябва да се има предвид, че диабет тип 2 е комплексно заболяване, което зависи от множество фактори.

Поради тази причина неговото лечение също трябва да бъде комплексно. Следователно, освен подобренията в съня, за по-доброто цялостно състояние са важни правилната и балансирана диета, както и постоянната физическа активност.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК