Защо е важно да не се прекалява с калорийния дефицит?

Храната, която човек консумира, е неговият източник на енергия

09.04.2022 | 17:25 Редактор: Ваня Кузманова
Защо е важно да не се прекалява с калорийния дефицит?

В повечето случаи хората, които искат да понижат своето телесно тегло имат за цел да горят повече калории отколкото приемат. Важно е обаче да не се прекалява с този калориен дефицит. Всеки човек се нуждае от определено количество калории, които да поддържат нормалните функции на целия му организъм.

Прекомерният и минималният им прием могат да доведат съответно, до затлъстяване или чувство на изтощение. Храната, която човек консумира, е неговият източник на енергия. Тя се обработва посредством неговия метаболизъм.

При набавяне на прекалено голям обем от калории се наблюдава съхраняване на излишната енергия под формата на мастни клетки, които могат да бъдат използвани след време. Въпреки това прекалено честото складиране на енергия по този начин обикновено води до наддаване на телесна маса. Метаболизмът осигурява на човешкия организъм необходимата за него енергия. Тя се използва за поддържане на нормалните му функции.

Човешкото тяло се нуждае от енергия през цялото време, дори и по време на сън. Това означава, че калории се метаболизират непрестанно. Получената чрез метаболизирането на храната енергия се използва за извършването на общите функции в тялото

Оптималният прием на калории е важен за нормалното функциониране на организма на хората. Поради тази причина човек не трябва да се ограничава прекалено много, в своя стремеж към понижаване на телесното тегло.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК