Как да се справим с тревожните мисли?

Колкото повече се съсредоточи човек върху тяхното отстраняване, толкова по-натрапчиви стават самите мисли

08.04.2022 | 23:46 Редактор: Теодора Патронова
Как да се справим с тревожните мисли?

Всеки човек има натрапчиви мисли, които могат да се появят в различно време на деня, без значение дали то е подходящо или не. Привидно те възникват без ясна причина и могат да бъдат странни, неприемливи, абсурдни, теми табу, а понякога са изненадващо креативни. 

Съществуват нежелани натрапчиви мисли, които се появяват многократно и отнемат цялото внимание на човек. Това може да засегне неговото нормалното емоционално състояние. Тези мисли биха могли моментално да разстроят човека и да предизвикат неговото желание да ги потисне на всяка цена.

Според д-р Сали Уинстън обаче усилията на хората да пренебрегнат тези мисли водят до тяхната непрестанна поява.

Причината тези натрапчиви мисли да тормозят съзнанието на хората е защото не пасват на техните разбирания и ценности. Според д-р Уинстън това е причината тези мисли да предизвикват толкова сериозни негативни емоции и да разстройват засегнатите.

За да се справи с тях, човек трябва да бъде наясно, че натрапчивите мисли не представляват несъзнателни или истински желания и няма да предизвикат предприемането на дадено действие против собствената му воля.

Важно е хората да приемат своите натрапчиви мисли, без да се опитват да ги поправят или потиснат. Всеки може да има собствен подход към тяхното приемане.

Колкото повече се съсредоточи човек върху тяхното отстраняване, толкова по-натрапчиви стават самите мисли.

Понякога обаче, нежеланите мисли предизвикват тежки страдания или чувство за заплаха. В тези случаи е препоръчителна консултация с психотерапевт, който да помогне за превъзмогването на проблема.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК