Киселото мляко - колко полезно е и в какви количества да го консумираме

То може да намали риска от остеопороза

04.04.2022 | 17:17 Редактор: Ваня Кузманова
Киселото мляко - колко полезно е и в какви количества да го консумираме

Киселото мляко е чудесна храна, която ни осигурява магнезий, цинк, витамин B12 и други хранителни елементи. Ако не страдате от непоносимост към лактоза, натуралното кисело мляко може да се комбинира с овесени ядки, да е съставна част на вашето смути, да накисвате в него семена от чиа и т. н. Вкусно, но и със съществени ползи за женското здраве, като:

Намален риск от заболявания

Жените, които консумират често кисело мляко имат по-малко рискови фактори за развитието на хронични заболявания, като киселото мляко дори може да подобри качеството им на живот и да увеличи продължителността му.

Според проучване от 2013 г., публикувано в Nutrition Research, редовната консумация на кисело мляко е свързана с по-ниско кръвно налягане, нива на кръвната глюкоза и триглицериди, по-малко инсулинова резистентност в сравнение с липсата на тази храна в менюто. Учените смятат, че жените, в чиито хранителен режим се включва редовна консумация на кисело мляко са с по-малък риск да развият хронични заболявания, като сърдечносъдови и диабет.

Може да намали риска от остеопороза

Киселото мляко е богато на някои ключови хранителни вещества, които помагат за поддържане здравето на костите, като калций, протеини, калий, фосфор и витамин D. С напредването на възрастта костите ни губят своята плътност, а това ни излага на по-голям риск от костни фрактури. Според западни изследвания, консумацията на поне три порции млечни храни, като кисело мляко, на дневна база, може да помогне за поддържане на костната маса и здравина. Не на последно място, дамите страдат по-често от остеопороза в сравнение с мъжете.

Помага в контрола на апетита

Киселото мляко е богато на протеини, благодарение на които ние се чувстваме по-сити и това ни помага да контролираме общия прием на калории. Според проучване от 2013 г., публикувано в Appetite, жените, консумиращи за следобедна закуска натурално кисело мляко с нормална масленост са имали забавено последващо хранене в сравнение с жените, които консумирали нискомаслен продукт.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК