Езикът на тялото на евролидерите: Джонсън - сам сред чужди, приеха Петков приятелски

На срещите на НАТО и на ЕС в Брюксел се видя скъсяване на дистанцията и нетипични ситуации

25.03.2022 | 19:20 Редактор: Теодора Патронова

На срещите на НАТО и Европейския съвет в Брюксел се видя скъсяване на дистанцията между евролидерите и нетипични ситуации. Както е по протокол, първо бе отделено време за приветствия. Но не липсваха и конфузни ситуации.

Силно впечатление направи премиерът на Великобритания, който изглеждаше като "сам сред чужди". Според експерти поведенческите му маниери и реакциите на другите лидери към него издават реалното отношение на Европа към Борис Джонсън и политиката, която се води в Обединеното кралство.

"Видяхме Борис Джонсън в една доста нелепа ситуация. Така самият той, както пишеше в един от коментарите, изглежда като човек ,който току-що е попаднал на неочаквано за него важно място, идвайки от поредния пъб, в който леко си е пийнал. Това можем да го кажем само, когато използваме малко сатира, но истината е такава, че видимо към него има една лека хладина от останалите  лидери и това е нормално", обясни експертът по етикет Мария Касимова-Моасе.

Българската делегация в Европейския съвет бе предвождана от Кирил Петков. Той бе посрещнат от колегите си доста по-топло. А с американския президент Джо Байдън дори демонстрираха приятелски отношения.

"Изглежда като доста добре приет лидер сред останалите. Има приятелска комуникация, дружелюбни ръкостискания, които са по-скоро като на приятели, които току-що са завършили партия тенис заедно и това е хубаво", поясни Моасе.

"Това че човек е по-контактен също не означава , че е много спокоен. Това означава, че е много неуверен в себе си и малко или много търси по някакъв начин подкрепа, съмишленици или сондира мнение, за да може да си напасва позицията", коментира психологът Веселин Герев.

По протокол в политиката скъсяването на дистанцията не е прието, но явно това е напът да се промени.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК