Горските плодове са важни за превенцията на редица заболявания

Те трябва да са част от всекидневната диета за повече здраве

14.03.2022 | 10:50 Редактор: Ваня Кузманова
Горските плодове са важни за превенцията на редица заболявания

Горските плодове са един от най-здравословните избори, които можете да направите. Всички плодове имат своите качества, но горските плодове са първенци по някои важни показатели, като ниска калорийност, високо съдържание на антиоксиданти и витамини, изобилие от фибри.

Комбинацията от тези хранителни вещества е изключително важна за редица функции в тялото. Сред най-популярните горски плодове са ягоди, боровинки, малини, касис, бъз, къпини. Всички те трябва да са част от всекидневната диета за повече здраве.

Горските плодове имат противовъзпалителни качества, които са важни за превенцията на редица заболявания.

За здрав и добре функциониращ мозък

Мозъкът се нуждае от изобилие от хранителни вещества, за да работи добре. Антиоксидантите в горските плодове предпазват от възпаления в клетките на нервната система, като това намалява риска от някои невродегенеративни заболявания в бъдеще.

Ще намалите теглото си

Горските плодове са бедни на калории и захари, което ги прави прекрасни за отслабване и спазване на всякакви диетични режими, включително нисковъглехидратни и кето. Те са с високо съдържание на фибри, което удължава усещането за ситост и предпазва от преяждане с излишни калории.

По-нисък риск от инфекции на пикочните пътища

Уринарните пътища са уязвими към бактерии, които се прикрепят към стените им и причиняват различни инфекции. Редовната консумация на горски плодове, в частност червени и черни боровинки, може да намали риска от такива инфекции. Боровинките и горските плодове въобще, имат противовъзпалителни свойства, които противодействат на болестотворните бактерии и им пречат да създават колонии в пикочните пътища.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК