Митове за инсулта, които не трябва да ви заблуждават

Той бива три вида

08.03.2022 | 14:20 Редактор: Ваня Кузманова
Митове за инсулта, които не трябва да ви заблуждават

Инсултът е сред водещите причини за смъртност в глобален мащаб. Той бива три вида. Най-честият - 87% от случаите, е исхемичен инсулт. Този вид инсулт възниква, когато артерията, доставяща кръв до мозъка се блокира. Вторият е хеморагичен и се причинява от руптура на артерия в мозъка, което от своя страна уврежда околните тъкани.

Третият тип представлява преходна исхемична атака. Тя се изразява във временно блокиране на кръвния поток към мозъка, обикновено за не повече от 5 минути.

1. Инсултът е проблем на сърцето

Много хора, свързват инсулта със сърцето, но това е неправилно. Инсултът е нарушение, което засяга мозъка. Той се причинява от запушване или разкъсване на артерии или вени в този орган. При блокиране на притока на кръв към сърцето се причинява остър инфаркт на миокарда.

2. Инсултът не може да се предотврати

Това състояние може да се предотврати чрез редуциране на рисковите фактори, които водят до неговата поява. Такива са хипертония, висок холестерол, затлъстяване, диабет, консумацията на алкохол и стреса.

3. Рискът от инсулт не се предава в семейството

Различни генетични фактори, могат да бъдат причина за повишаването на риска от инсулт. Например фамилната обремененост от хипертония, нарушения в някои гени, които могат да доведат до състояния като сърповидно-клетъчна анемия и други.

4. Симптомите на инсулт са трудни за разпознаване

Първоначалните симптоми, които се появяват при инсулт са много характерни. Понякога са няколко, но може да бъде и само един. Те включват изкривяване на лицето, при което едната му половина изтръпва и се забелязва увиснал устен ъгъл. Друг много характерен симптом е слабост в ръката. Едната ръка на човека значително отслабва или се сковава. Много често се наблюдават и сериозни нарушения в говора.

5. Инсултът не може да бъде лекуван

При навременно пристигане на пациента в болнично заведение - до няколко минути или часове, е възможно лечение. Спешното лечение на инсулт включва инжектиране на лекарство, целящо разрушаване на съсиреците, минимално инвазивна механична тромбектомия за отстраняване на наличните съсиреци или операция биха могли да се справят със симптомите на инсулт при много пациенти, особено ако пристигнат в болницата достатъчно рано за терапията.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК