Минералът, който смекчава последиците от инсулт и подсилва паметта

Селенът се съдържа в зърнените храни, месото и ядките

21.02.2022 | 11:02 Редактор: Ваня Кузманова
Минералът, който смекчава последиците от инсулт и подсилва паметта

Съществува минерал, който може да смекчи когнитивните последици от претърпян инсулт и да подсили паметта в по-напреднала възраст. Това посочва проучване на изследователски екип от Университета на Куинсланд. 

Става дума за минерала селен, който е основен компонент на различни ензими и протеини, наречени селенопротеини, които помагат за производството на ДНК и предпазват от увреждане и инфектиране на клетките. Селенопротеините участват в репродукцията и в метаболитните процеси на хормоните на щитовидната жлеза. Поради тази причина най-голямата ендокринна жлеза в човешкия организъм съдържа и най-високата концентрация на селен. Минералът се намира и в мускулната тъкан. 

Селенът е основен микроелемент, абсорбиран от почвата и водата, който се намира в зърнените храни, месото и ядките, като най-високи нива се съдържат в бразилските орехи.

Водещият изследовател на Куинсландския мозъчен институт д-р Тара Уокър обяснява, че от около 20 години е известно как физическото натоварване спомага за създаването на нови неврони в мозъка. До този момент не бе известно как. 

Според проучванията, повишената физическа активност спомага за транспортирането на селен в кръвта и съответно в мозъка. Затова научният екип изследва дали приемането на хранителните добавки със селен може да репликира ефекта от физическите упражненията, т. е. да спомогне за създаването на нови неврони в мозъка при хора, които поради напредналата си възраст не могат да упражняват физическа активност.

Учените тестват и дали селенът оказва влияние върху когнитивния спад, водещ до проблеми с паметта и способността на хората да учат, след претърпян инсулт. На база изпитаните модели екипът установява, че дефицитите в ученето и паметта на засегнатите от инсулт се връщат към нормалното си състояние, когато към диетата им се добави селен.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК