Медитация, социални контакти и музика - как да подобрим паметта си

Не е нужно да сте добри по математика, за да тренирате мозъка си със забавни задачи

15.12.2021 | 15:59 Редактор: Жаклина Иванова
Медитация, социални контакти и музика - как да подобрим паметта си

Остаряването е естествен процес. Обръщаме внимание на това как се променя нашата кожа, коса, тяло, но забравяме за мозъка. Промените в паметта също са част от остаряването. Според западни учени има начин, пътувайки през живота, да се радваме на добра памет във всяка възраст. Приятни социални контакти, медитация, почивка от технологии са само част от малкото неща, на които можем да наблегнем. Вижте още няколко начина да подобрите паметта с възрастта си.

1. Слушайте музика

Според западни проучвания слушането на музика може да помогне за подобряване на паметта ни с напредването на възрастта. Учените смятат, че музиката задейства области на мозъка, които засягат паметта и други аспекти на познанието. Слушайки хубава музика не само извличаме минали спомени, но и създаваме нови. А още по-хубаво е, ако можем да свирим на музикален инструмент.

2. Забавна математика

Не е нужно да сте добри по математика, за да тренирате мозъка си със забавни задачи като судоку. Може да смятате наум, всеки ден да се опитвате да запомняте комбинации от числа. Всичко това стимулира мозъка и поддържа паметта в добра форма.

3. Играта с вкусови рецептори

Още един начин да направите паметта си по-добра е чрез храната. Знаем, че е важно да се храним бавно, да се наслаждаваме на всяка хапка, да предизвикваме всички рецептори. Следващия път, когато хапвате нещо любимо, опитайте се да разпознаете всички съставки.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК