Ето как да консумираме по-малко храна, но и да не усещаме глад

Пийте повече вода

06.03.2022 | 21:28 Редактор: Жаклина Иванова
Ето как да консумираме по-малко храна, но и да не усещаме глад

Храната е удоволствие. Тя е повече от това просто да се заситим. Чрез храната можем да си доставим огромна наслада, която обаче понякога ни коства не само стройната фигура, но и здравето. Прекаляването с изкушенията има своите негативни ефекти и всички сме запознати с тях.

Когато се опитвате да се контролирате, да спазвате диета и да свалите излишни килограми, се налага да регулирате порциите и да намалите обема на храненето. Нерядко се налага и да се откажете от някои любими храни и лакомства. Но спазването на здравословен хранителен режим не означава задължително да гладувате. Гладуването е противопоказно, дори може да бъде опасно. То не е решение на проблема с наднорменото тегло, защото забавя метаболизма, а може да се намеси и в здравословните процеси в организма и да предизвика объркване.

Как да се храните така че, хем да консумирате по-малко и да намалите порциите, хем да не гладувате?

Пийте повече вода

Водата запълва голяма част от стомаха и помага за удължаване на усещането за ситост. Освен това не позволява да погълнете твърде много храна, защото ще ви помогне да се почувствате сити по-бързо.

Яжте бавно

Колкото по-бавно се храните, толкова по-сити ще се чувствате. На мозъка му е нужно време, за да получи сигналите, изпратени от стомаха, че сте се нахранили. Така ще се предпазите от преяждане.

Хранете се съзнателно

Когато се храните, правейки нещо друго междувременно, рискувате да изядете повече от необходимото. Несъзнателното хранене крие риск от преяждане.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК