Храните, които могат да ни предпазят от болести

Хапването на тъмен шоколад може да ви помогне да преборите депресията

11.02.2022 | 17:12 Редактор: Ваня Кузманова
Храните, които могат да ни предпазят от болести

Някои храни и напитки имат слава на нездравословни или просто на калорични, но всъщност могат да подобрят здравословното ни състояние. Например, редовното пиене на кафе може да намали риска от Алцхаймер с 25%, а хапването на шоколад да лекува депресия. Ето някои любопитни факти за храните от "The Sun".

Кетчуп

Кетчупът е калорична добавка към картофки, пица и сандвичи, а скоро стана ясно, че някои треньори от "Премиър Лийг", дори го забраняват на футболистите си.  Но той се изработва от домати, които пък съдържат ликопен - антиоксидант, който предотвратява увреждането на клетките и намалява риска от сърдечна болест.

Билки и подправки 

Определено правят ястията и салатите по-вкусни. Куркумата намалява риска от рак, а канелата регулира нивата на захарта в кръвта при хората с диабет тип 2. Една чаена лъжичка сух риган съдържа антиоксиданти, които се борят с рака.

Тъмен шоколад

Хапването на тъмен шоколад подобрява настроението и дори може да ви помогне да преборите депресията, показва проучване на "University College London". Този вид шоколад съдържа флавоноиди, които пазят от рак и повдигат настроението ви.

Повече по темата четете в Teenproblem.net 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК