Ето кои актьори са номинирани за "Икар 2022"

Фаворит с 5 номинации е постановката "Майстора и Маргарита"

10.02.2022 | 21:45 Редактор: Теодора Патронова

Обявиха номинациите за "Икар 2022" година. Вече е ясно и на кого ще се връчат специалните награди.

Фаворит с 5 номинации е постановката "Майстора и Маргарита", която се играе в Младежки театър "Николай Бинев" с режисьор Николай Поляков. Наградата за изключителен принос в областта на българския театър е за режисьора Асен Шопов.

"Тази година на днешния ден Татяна Лолова щеше да стане на 88 години. Тя е последният носител на наградата "Икар" за изключителен принос за българския театър", каза председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

За водеща мъжка роля ще се конкурират Владимир Карамазов, Камен Донев и Александър Митрев. При жените ще си съперничат Ива Тодорова, Койна Русева и Маргарита Гошева.

За най-добър режисьор претендентите са Николай Поляков, Стайко Мурджиев и Стоян Радев.

Боян Арсов, носител на Икар за водеща мъжка роля за 2019 година, признава, че е предизвикателство да е част от комисията за подбор.

"Наистина сега попадайки от другата страна, разбирам какво е и наистина колко е сложно, защото ти се иска да отличиш много повече хора, артисти, много повече спектакли, но, разбира се, се съобразяваш с бройката от три номинации за всяка категория", коментира той.

Тази година наградите са под мотото "Сертификат за изкуство".

"Слава Богу, виждам, че публиката се завръща. Има една огромна жажда. Когато мерките, включваха само сертификатите, салоните веднага почнаха да се пълнят. Все повече и в кукления театър се завръщат. Заповядайте, идвайте да ни гледате. Театърът е живо изкуство и се нуждае от своята публика", подчерта Арсов.

"Изкуството е за хора, които имат нужда да избягат от вкъщи и да се превъртят през призмата на таланта на хората, които стоят отсреща. Да ги накарат да се разплачат, усмихнат, да се замислят и да се приберат чисти и успокоили себе си душевно. Надявам се, че ние ще продължаваме да правим това", заяви Мутафчиев.

Официалната 48-а церемония по връчването на наградите е планирана за 27 март, когато отбелязваме и световният ден на театъра. Тя ще се проведе в Народния театър "Иван Вазов".

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК