Хормонално акне: Натурални методи за неговото лечение

То е причинено от хормонален дисбаланс в организма

05.02.2022 | 11:00 Редактор: Ваня Кузманова
Хормонално акне: Натурални методи за неговото лечение

Как да разберем дали имаме т. нар. "хормонално акне"?

 "Хормоналното акне" е това, причинено от хормонален дисбаланс в човешкия организъм. Хормоналните изменения по време на пубертета са най-честата и най-добре известна причина за появата на акне. Все пак, кожният проблем не е само юношески. Може да възникне при хора на всякаква възраст, като особено често се среща при жените, вследствие на менструация или менопауза например. Около 50% от жените на възраст от 20 до 29 години имат проблеми с акнето и 25% от тези между 40 до 49 години.

Какви са характеристиките на хормоналното акне?

При подрастващите всичко започва с Т-зоната. Тя включва челото, носа и брадичката. При възрастните, вече излезли от етапа на пубертета,  обикновено акнето се образува в долната част на бузите и около линията на челюстта. При някои то е под формата на черни или бели точки. При други се забелязват малки пъпки, образували гноен връх.

Съществува и цистично акне, което се образува дълбоко под кожата и не достига до нейната повърхност. Разпознава се лесно, тъй като при допир предизвика болезнено усещане. Хормоналното акне може да бъде причинено от притока на хормони от менструация, синдром на поликистозните яйчници, менопауза, повишени нива на андроген. 

Как да лекуваме хормоналното акне по естествен начин?

В някои случаи могат да се използват опции за лечение на растителна основа.

Маслото от чаено дърво действа като намалява възпаленията на кожата, които могат да допринесат за развитието на акне. Проучване потвърждава, че 5% локално масло от чаено дърво облекчава симптомите при участници с леко до умерено акне.

Алфа хидрокси киселините (AHA) са растителни киселини, получени предимно от цитрусови плодове. Те могат да помогнат за премахване на излишните мъртви кожни клетки, запушващи порите. Като бонус, “цитрусовите киселини” могат да помогнат за минимизиране на появата на белези от акне.

Зеленият чай е известен с това, че намалява възпалението в тялото. Като по-холистичен подход, се препоръчва и пиенето му. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК