"Преценям", "изчегъртване"... Отказваме да бъдем общество с такива думи и лозунги

Нашето общество е разтревожено и разединено

20.01.2022 | 19:35 Редактор: Ваня Кузманова

"Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са най-използваните думи за миналата година в България. Това показва анкета на една от най-използваните платформи за проверка на правописа.

"Според резултатите от анкетата, това са "преценям", "антиваксър и "изчегъртване“, а другите две думи, които се бориха с "изчегъртване“ за третото място, бяха "ваксина“ и "зелен сертификат“, каза д-р Павлина Върбанова – създател на платформата "Как се пише?" 

Победата на иначе неправилно използваната форма "преценям" не е изненадваща, защото фразата "Всеки сам си преценя" се появи дори колаж като надпис на сградата на Народното събрание.

"Институцията, която трябва да символизира съгласието, е закичена с този анархистично деструктивен лозунг. Това е заявка, че ние отказваме да бъдем общество", заяви социалният антрополог Харалан Александров. 

Както "всеки сам си преценя“ стана символ на бунта за едни и неграмотността за други, така и думите "антиваксър“ и "изчегъртване“ са често интерпретирани положително от едни и не чак толкова одобрявани от други. 

"Тези думи показват, че нашето общество е разтревожено, разединено и много трудно ще ни бъде да се обединим около общи каузи", допълни Павлина Върбанова.  

А някои родни политици превърнаха "изчегъртване" в своя запазена марка.

Вижте повече в репортажа Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК