Ябълка или шоколад: Защо избираме вкуса пред здравословното хранене?

Самоконтролът може да не е единственият фактор при избора на храни

18.01.2022 | 22:09 Редактор: Жаклина Иванова
Ябълка или шоколад: Защо избираме вкуса пред здравословното хранене?

Ястията често могат да бъдат източник на дилеми между желанието и реалния хранителен прием. Самоконтролът може да не е единственият фактор при избора на храни, според ново изследване. Човешкият мозък първо ще обработи информацията за вкуса преди да вземе под внимание здравната информация.

Това предполага проучване от Университета Дюк, публикувано в сп. Nature. Статията описва ползите за здравето, които вкусът има в процеса на вземане на решения.

"Винаги сме предполагали, че хората правят лош избор на хранене поради предпочитанията си или лошия самоконтрол", пояснява съавторът на изследването Николет Съливан.

Оказва се, че не става въпрос само за самоконтрол. Свързаните със здравето параметри се отчитат по-бавно от мозъка. На него му отнема повече време, за да включи тази информация в процеса на подбор.

Това научно откритие е разкрито в проучване, което включва 79 възрастни със средна възраст 24,4 години. Те са били помолени да не консумират храна четири часа преди началото на изследването. След това са оценили наличните закуски, според техния вкус, ползите за здравето и желанието си и след това са избирали храни между двойки възможни комбинации.

Те са забелязали, че на участниците им отнема средно около 400 милисекунди, за да интегрират информация за вкуса преди да вземат решение, срещу 800 милисекунди за информация, свързана с хранителния прием.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК