Златно правило срещу преяждане - хранете се бавно, за да усетите, че сте сити

Добре е да се разходим вместо да си легнем след хапване

14.01.2022 | 22:24 Редактор: Ваня Кузманова
Златно правило срещу преяждане - хранете се бавно, за да усетите, че сте сити

С отминаването на празниците, освен хубавите спомени от времето, прекарано със семейството и приятелите, често ни остават излишни килограми и чувство на тежест поради многократното преяждане.

Яденето на прекомерни количества храна води не просто до напълняване, но и до трупане на неприятни и трудни за сваляне мазнини по тялото. Причината е, че когато надхвърлим стандартния си калориен прием, тялото преминава в режим на презапасяване и започва да складира излишните калории под формата на мазнина.

Как се стига до преяждане?

Често се случва преходът от чувство на глад към чувство на преяждане да стане съвсем неусетно. Това е така, защото има забавяне на сигналите, които предават информация до мозъка относно разтягащия се стомах.

Тялото ни има много сложен начин да ни каже кога сме гладни и кога сити;  изискват се редица хормони, които се произвеждат в отговор на наличието или липсата на храна в храносмилателната система. Ако консумираме правилно количеството храна и я приемаме достатъчно бавно, изпитваме чувството на ситост – пълнота, която потиска желанието за ядене.
 
Когато е дошъл моментът на преяждане?

Един от първите симптоми на явно преяждане е усещането за недостиг на въздух, тъй като препълненият стомах се притиска в диафрагмата, ограничавайки капацитета на белите дробове. Поради тази причина пасивната “почивка” след обилно хранене не е добър вариант. Много по-добре би ни се отразила кратка разходка.
 
На следващо място, усещането за тежест и преяждане може да е резултат от твърде бързото хранене, както и от приема на много повече мазнини, отколкото е редно.  Особено характерни са т. нар. жлъчни кризи, които най-често се провокират от грешка в диетата и прием на прекалено много мазнини наведнъж. Водещо оплакване е много силната болка в горната част на корема, разпространяваща се към дясното подребрие.
 
По-голямата част от храната, която попада в стомаха при преяждане, състояща се основно от мазнини и въглехидрати, води до отделяне на голямо количество инсулин, което от своя страна може да се изрази като чувство на умора и сънливост за няколко часа след обилно хранене. Конкретната причина е резкият спад в нивата на кръвна захар.

Как можем да се насладим на храненето и да избегнем прехранването и последиците му?  

Да се разходим вместо да си легнем след хапване

Най-лесното нещо, което можем да направим, е да сме максимално активни. Кратка тренировка с висока интензивност само за 20-30 минути сутрин значително ще увеличи инсулиновата чувствителност в тялото, което от своя страна ще означава, че е по-малко вероятно да складираме мазнини след обилно хранене.
 
Нека не спестяваме хранене през деня с цел да компенсираме преяждането

Повечето хора, които пропускат хранене, преяждат по-бързо, за да компенсират пропуснатата храна. Човешкото тяло се нуждае от хранене на всеки 3-4 часа. Така се намалява рискът от забавяне на метаболизма и рязък спад на енергията. Важно е да помним, че празничните дни не са изключение.

Повече по темата четете в Puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК