Ново откритие задълбочи мистерията около образуването на Земята

В тази зона сеизмичните вълни намаляват драстично скоростта до 50%, сочат проучвания

10.01.2022 | 13:05 Редактор: Жаклина Иванова
Ново откритие задълбочи мистерията около образуването на Земята

Нови открития за зоната на ултраниските скорости (ULVZ) - мистериозна структура, разположена между земната кора и ядрото - показват, че те може да са произлезли от същите събития, предшестващи образуването на Луната.

Според някои проучвания, в тази зона сеизмичните вълни намаляват драстично скоростта до 50%.

Изследването е ръководено от Сурия Пачай от Университета в Юта и учени от Националния университет на Австралия. Екипът е използвал хиляди компютърно генерирани сеизмични вълни, за да изследва ULVZ под Коралово море между Австралия и Нова Зеландия.

Районът е избран поради високата честота на земетресенията и сеизмичните вълни, произхождащи от тези събития. Според професора от Австралийския университет Хрвойе Ткалчич, структурата на ULVZ отдавна е научна загадка, но новите открития помагат да се изгради най-ясната картина досега.

"Използвайки напредъка в сеизмологията и математическата геофизика в Националния университет на Австралия, ние показахме, че ULVZ са съставени от слоеве. По време на милиардите години на оформяне и преоформяне на Земята, тези зони се намесват близо до ядрото на планетата, но остават до голяма степен непокътнати. Това е като яйце в торта, което не се смесва с другите съставки, въпреки постоянното бъркане навсякъде около него", обясни той.

Проф. Ткалчич нарече новите научни открития значителен пробив, който осветява не само следите за образуването на Земята в ранните ѝ етапи, но също така потвърждава, че ULVZ са групи от остатъци от процеси, които са точно същите, каквито са били преди милиарди години, предаде БГНЕС.

Пачай посочи, че най-изненадващото откритие е, че ULVZ не са толкова хомогенни, както се смяташе преди от учените, но "съдържат силни структурни и композиционни вариации".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК