Това са отрицателните ефекти на изкуствените подсладители за здравето ни

Те са и с почти нулев гликемичен индекс

07.01.2022 | 15:13 Редактор: Жаклина Иванова
Това са отрицателните ефекти на изкуствените подсладители за здравето ни

Захарта е един от най-големите врагове на здравето и стройната фигура. Добавената захар е навсякъде около нас. Тя се среща в много продукти, включително солени, преработени, готови, замразени храни, сосове, напитки, печива. За да се ограничи приемът на добавена захар в индустрията, все повече се използват изкуствени подсладители. Те дават утеха за консумация на любими сладкиши, десерти и напитки без вина заради отрицателните ефекти на захарта. Но тези подсладители и заместители на захарта имат своята противоречива природа.

Според healthline.com и някои здравни експерти, цитирани от healthdigest.com, изкуствените подсладители могат да причинят наднормено тегло. Част от тези съмнения са недостатъчно задълбочените и дългосрочни изследвания за ефектите на заместителите на захарта. Въпреки това, съществуват немалко изследвания, доказващи положителните им ефекти в заместването на захарта. Те могат дори да подпомогнат загубата на тегло, тъй като много от изкуствените подсладители не носят никакви калории на организма за разлика от захарта.

Изкуствените подсладители са и с почти нулев гликемичен индекс, което означава, че не повишават кръвната захар и инсулина, както се случва при консумация на захар.

Какви са потенциалните отрицателни ефекти на изкуствените подсладители и рисковете за здравето от тях?

Според Американската сърдечна асоциация, вероятността изкуствените подсладители и заместителите на захарта да причинят напълняване е изключително малка. И все пак трябва да сте предпазливи с консумацията на изкуствени подсладители, защото количеството им може да има потенциално негативни ефекти.

Някои от тях са одобрени за производство от Американската администрация по храните и лекарствата, както и от Европейската агенция по храните и лекарствата, но това не означава непременно, че прекомерната консумация на тези подсладители няма странични ефекти.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК