Здравословен ли е наистина сиропът от агаве като заместител на захарта?

Това растение притежава натурални свойства, които се използват от векове

07.11.2021 | 20:28 Редактор: Теодора Патронова
Здравословен ли е наистина сиропът от агаве като заместител на захарта?

Сиропът или нектарът от агаве е популярен заместител на захарта. Прави се от растението агаве в южните Съединени щати и Южна Америка. Това растение притежава натурални свойства, които се използват от векове в традиционната медицина на южноамериканските народи. В съвременната търговска мрежа обаче се предлага в силно рафинираната си форма, която поставя под съмнение полезните свойства на сиропа от агаве.

Сиропът и нектарът от агаве се правят чрез извличане на сока от растението. При преработка се добива сироп. При тази обработка фруктаните, вид късоверижни въглехидрати, се разграждат до фруктоза. Това означава, че почти всички полезни вещества в натуралния сироп от агаве биват премахнати. И въпреки относително ниския си гликемичен индекс, сиропът от агаве се превръща в не особено здравословен заместител на захарта.

Една от причините за това е именно заблуждаващият показател за гликемичен индекс. Храните с висок гликемичен индекс по правило повишават рязко нивата на кръвната захар и инсулина, като влошават инсулиновата резистентност, метаболизирането на въглехидратите и захарите, и повишават риска от диабет. Страдащите от тези състояния и заболявания биват съветвани да избягват добавените и рафинирани захари, и да ги заместват с подходящи здравословни заместители.

Сиропът от агаве е един такъв заместител, който обаче съдържа предимно фруктоза. Тук е и разковничето на противоречивата природа на този продукт. Това е така, защото глюкозата се обработва и усвоява от всяка клетка в тялото, докато фруктозата се усвоява, обработва и складира само в черния дроб. Там тя претърпява трансформация в триглицериди. Триглицеридите са вид мастни клетки, които в повишени стойности водят до повишен риск от сърдечносъдови, чернодробни заболявания, диабет.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК