Каква е ролята на родителите във формирането на идентичността на детето?

Липсата на сигурност от родителя ще накара детето да се срамува от себе си

03.01.2022 | 17:18 Редактор: Ваня Кузманова
Каква е ролята на родителите във формирането на идентичността на детето?

Всеки един от двамата родители играе важна и различна роля във формирането на идентичността на детето. Полът на родителя му дава различна роля. По отношение на нашата сексуална идентичност, родителят от същия пол е този, който ще играе важна роля, докато по отношение на нашата сексуална диференциация, родителят от противоположния пол ще играе решаваща роля.

Детето вижда себе си в родителя от същия пол, то ще му подражава и ще го има за модел, като по този начин оформя сексуалната си идентичност.

Тогава образът, който детето получава, не е положителен, следователно фактът за собствената полова принадлежност може да не е удовлетворяващ. Липсата на сигурност от родителя, с който се идентифицираме по пол, или дори от друга майчина или бащина заместваща фигура, ще накара детето да се срамува от себе си и може да доведе дори до самоомраза. 

Начинът, по който се виждаме в Образа на родителя от същия пол, е от важност за самочувствието на детето. Затова най-съществената основа на детето, любовта към себе си, се прави чрез огледалния образ в родителя. И наистина, образът на майка, която сресва и оправя косата на дъщеря си, е много красив, в този момент майката се възхищава на дъщеря си и дъщерята се гордее, че е като мама. По същия начин има общи преживявания за баща и син.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК