Мусаката враг на природата? Британско проучване заклейми любимата манджа

Традиционното ястие беше обвинено за замърсител номер 1 сред всички европейски гозби

29.12.2021 | 17:57 Редактор: Жаклина Иванова

Британска медия определи българската мусака като ястието, което е най-вредно за климата, защото оставя най- голям въглероден отпечатък.

17 декември. Дата, на която българската мусака беше обвинена за замърсител номер 1 сред всички европейски ястия. Според сайтът Юсуич, за готвенето на порция от любимата манджа, в атмосферата се отделят повече от 11 грама въглерод.

Въглеродният отпечатък са парникови газове, които се отделят от производството на един продукт. Гръцката мусака е едва на 7 място. За порция от нея в атмосферата отлитат малко над 2 грама въглерод.

"Тези изследователи са се объркали много сериозно и аз мога да им го покажа. Първо, гръцката мусака се готви също с картофи, не само с патладжани, а на много места я правят с тиквичка, картоф и патладжан. Всичко това се пържи поотделно. Което е много ток, много нафта, дизел, дърва", каза топготвачът Иван Звездев.

А българската мусака е доста по-екологична, смята той.

"Когато мусака се е правила в България, изобщо не е била мръсна природата. Става мръсна от съвсем други събития. Има много грешки в тази новина и показва колко много безделници има на земята. Тази новина е като цяло грешна, защото казват тежко местно говеждо ястие. А нашата мусакичка доста изтъня през последните години и повече наблягаме на картофа", добави Звездев.

В защита на българската мусака се обявиха и от ВМРО.

"Британците направиха едно мъдро нещо, и то е да излязат от този безумен Европейски съюз. Защото всъщност това е проблемът. По нашите земи се яде мусака от стотици години, даже от хилядолетия. Ние ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на някои либерални чиновници и на нашия зелен министър", каза Александър Сиди от ВМРО.

Несъгласен с изследването е и министърът на околната среда и водите.

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се консумират и с хляб", посочи той.

Никой обаче не знае какъв ще бъде въглеродният отпечатък, ако мусаката се гарнира с чаша домашна ракия.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 3
ШЕФ МАНЧЕВ
преди 2 години
".....По нашите земи се яде мусака от стотици години, даже от хилядолетия...." - Картофа, основен продукт в Мусаката, идва в Европа през XVI век, кви хилядолетия , кви пет....картофа. Сигнализирай за неуместен коментар