Няколко топли и здравословни храни за зимата

Кореноплодните зеленчуци изискват много енергия по време на процеса на храносмилане

29.12.2021 | 11:01 Редактор: Искра Ангелова
Няколко топли и здравословни храни за зимата

Как да увеличите топлината през зимата? Климатик, парно, духалка, топли дрехи…. Това са начините, за които се досещате веднага. Но има и друг начин да повишите собствената си телесна температура и той е свързан с храненето ви. В процеса на храносмилане тялото се загрява и има храни, които активират покачването на температурата, тъй като изискват повече усилие от организма за раздробяването и абсорбирането на полезните съставки в тях.

Ето и кои са здравословните храни, които ще покачат вашата телесна температура:

Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодните зеленчуци изискват много енергия по време на процеса на храносмилане, което произвежда топлина в тялото. Консумацията на кореноплодни зеленчуци като картофи, цвекло, моркови и ряпа ви помагат да се преборите със студения сезон. Някои пикантни храни като лук, праз, пролетен лук също могат да бъдат част от вашата диета.

Ядки

Обработването от стомаха на ядки като фъстъци, бадеми, кашу, шамфъстък и фурми ускорява метаболизма ви и повишава телесната ви температура.

Плодове

Плодове като кокосов орех и ябълка са идеални за зимния сезон. Те имат високо съдържание на фибри и на стомаха му отнема време да ги смели, поради което произвежда топлина и загрява тялото.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК