Годината ON AIR: Как и защо "Всеки сам си преценя" зарази толкова хора

Според психолозите фразата олицетворява липсата на отговорност

28.12.2021 | 13:55 Редактор: Ваня Кузманова

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината според Факултета по славянски филологии в Софийския университет. За набиращия популярност израз във времето на пандемия и предизборна кампания, ви разказахме първи в Bulgaria ON AIR.

Дали от незнание или като ирония към реалността, социалните мрежи превърнаха в лозунг тази фраза. И макар че на пръв поглед обединява, изразът по-скоро разделя. 

"Всеки сам си преценя как да го тълкува. Очевидно е, че това е отговор на една ситуация, в която заплахите и въпросите са повече, отколкото хората са в състояние да обработят", коментира социалният антрополог Харалан Александров.

"Правописният речник казва, че думата е "преценявам", тази реплика се употребява преди всичко иронично", уточни езиковедът доц. Надежда Сталянова.

А сред колажите в социалните мрежи се отличи един, на който фразата "Всеки сам си преценя" се появи и на фасадата на Народното събрание.

Според психолозите фразата олицетворява липсата на колективна отговорност.

"Това е една релативност, не можем да бъдем категорични, малко е като защитен механизъм да застанем зад думите си и да поемем отговорност за тях", анализира психологът Ирина Драголова.

И дори да звучи диалектно, изказът се оказва модерен, макар и временно.

"Възможно е да се утвърди като устойчив израз, докато има нужда от тази фраза - тя ще се употребява. Няма да забравим думата ваканцувам, която беше сглобена в един български парламент", заяви доц. Сталянова.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Петров
преди 2 години
Всичките по-горе пропускат един важен факт ,че ВСЕКИ САМ РЕШАВА СЪДБАТА СИ.Не желая друг,КОЙТО И ДА БИЛО ТО , да се намесва в моя вътрешен мир и УБЕЖДЕНИЯ,а не да ми се плямпа за някакви "незнания ,ирония " и тем подобни !!! Вие като имате "знанбия " по въпроса и не4 се о9тнасяте с ирония по-добре ли сте ?! Дрън-дрън !! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ИМА състояние до които хората сами се водят с неправилните си мисли негативна енергия думи постъпки КАРМАТА ВИ ! НО ТОВА СА ВАШИТЕ ГРЕХОВЕ И УРОЦИ! ПО ГОЛЯМ ВИРУС ОТ ДУХОВНАТА ВИ ОСЪЗНАТОСТ НЯМА! Вие сте произлезли от БОГ ВИСШИЯ ДУХ ВАШАТА ДУША Е ЕНЕРГИЯ ТЕ НЕ УМИРАААА ТЯ Е ВЕЧНА СЪЗНАНИЕТО ВИ ДУХОВНИТЕ ВИ ТЕЛА ! *** НОСЕТЕ МАСКИ ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ С ОТРОВИ СТАНЕТО ПОДВЛАСТНИ НА ВАКСИНИТЕ И ЩЕ ВИ ...РАЗКАЖАТ ИГРАТА КОВИД ЗОМБИТА БИОРОБОТИ В ТОВА ИСКА БИЛ ГЕЙТС ДА ВИ ПРЕВЪРНЕ В ТОВА КОЕТО ИСКА! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ей ковид зомбита ! Вие сте на този хал защото сте прости *** ограничени немислещи слуги на сатаните като ви кажат нещо без да мислите и вярвате. Грешници! Приемате един вирус съдаден за да ви убиват с него ваксинират и убиват манипулират ограничават лъжат управляват телата и живота като ви направят биороботи а не ПРИЕМАТА БЕГО НАЙ МИЛОТО ВАШИЯ СЪЗДАТЕЛ ! ВИЕ СТЕ ЛИЦЕМЕРИ ! КОНСУМАТОРИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е РОЖДЕСТВО И ВЕЛИКДЕН НЕ ЗНАЯТ ЧЕ СМЪРТ НЯМА НЕ ЗНАЯТ ЧЕ БОЛЕСТИ НЯМА ТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимна
преди 2 години
от многото сами преценящи сме на този хал, а от многото външни велики преценящи и с малко наше преценяне граничим със собствените си земи..... Сигнализирай за неуместен коментар