Какви са ползите от канелата 

Най-значими ефекти са наблюдавани при ежедневен прием на 2 грама канела в продължение на 12 седмици

19.12.2021 | 08:18 Редактор: Здравко Черкезов
Какви са ползите от канелата 

Канелата има своите наистина полезни и положителни ефекти върху здравето. Системен доклад от 2020 година, обхващащ данните от няколко проучвания, показва, че канелата може да помогне и в контрола на кръвното налягане. Изследването е проведено върху 641 души и установява, че канелата или по-точно едно от активните ѝ съединения – цинамалдехид, има свойството да разширява кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане, пише Critical Reviews in Food Science and Nutrition, цитиран от healthdigest.com.

Най-значими ефекти са наблюдавани при редовен ежедневен прием на 2 грама канела в продължение на 12 седмици.

Проучванията показват, че канелата допринася и в намаляването на телесното тегло и индекса на телесната маса, като понижава общото количество мастна тъкан в тялото. Може да подпомогне и намаляването на обиколката на талията, което е съществено за контрола на диабета и затлъстяването.

Ползите за здравето от канелата със сигурност са много. Те се дължат на прекрасните ѝ хранителни качества. Не само вкусът и мирисът на канелата заслужават внимание. Тя е чудесно допълнение към сладкиши, печива, напитки и други ястия. Но в нея се съдържат и множество активни вещества, които придават противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антидиабетни свойства на канелата.

Канелата съдържа активни вещества и етерични масла, канелен алдехид, канелена киселина, цинамалдехид, които имат редица терапевтични свойства, играещи съществена роля в превенцията и облекчаването на редица състояния и заболявания.

Включвайте канелата в ежедневното си меню за повече здраве.

Внимание! Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар специалист.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК